Fákkal a kánikula ellen?

Szerző • 2019-09-01 • Hírek, Zöld környezet Fákkal a kánikula ellen? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva638

A klímaváltozás egyik legszembetűnőbb hatása, hogy évről-évre egyre gyakoribbak és hosszabbak a nyári hőhullámok. Utcáink, tereink hűtésére számtalan módszer létezik: a legközismertebb és legolcsóbb megoldások egyike a fák ültetése. De vajon mindent tudunk-e a városi fák jótékony hatásairól?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat évi leltárából kiderül, hogy míg az ezredforduló előtt átlagosan csak egy „forró nap” volt egy évben, addig ezekből mára már jóval több jut. A hőhullámok a városokat fokozottan érintik: itt akár 4-6 °C fokkal is melegebb lehet, mint a városon kívül. Egy településen belül is eltérő mikroklímatikus viszonyok alakulnak ki: a sűrűn beépített, betonozott, ritka növényzetű részeken akár 10 °C fokkal magasabb hőmérsékletet mérhetünk, mint máshol.

HOGYAN VÉDEKEZHETÜNK?

Az épületekben igyekszünk megvédeni magunkat a kánikula káros hatásaitól, de a légkondícionálókkal tovább fűtjük a közterületeket. Számos építészeti megoldás csökkentheti az épületek hűtési és fűtési igényeit, a megfelelő tájolástól és árnyékolástól kezdve, a homlokzat szellőztetésén és szigetelésén át, egészen a zöldtetőkig. Az épített környezet okos kialakítása mellett döntő jelentőségű a városi zöldfelületek száma. Ezek nem csak természetes elnyelői és tárolói az egyre egyenletlenebb eloszlású csapadéknak, de annak párologtatásával hűtik is városainkat. A városi zöldfelületek hősei pedig egyértelműen a fák, a helyi klímára és egészségünkre gyakorolt pozitív hatásuk miatt. Ábránkból most megtudhatják, hogyan is teszik a fák élhetőbbé városainkat!

VEGYEN RÉSZT JÁTÉKUNKON ÉS NYERJEN!
Vegyen részt Klímatotó játékunkon, válaszoljon helyesen klímavédelemhez kapcsolódó kérdéseinkre, és nyerjen értékes ajándékokat!

KÉRDÉSEK, JÁTÉKINFORMÁCIÓK ÉS SZABÁLYZAT

https://bit.ly/2NlT3JW

MIT NYERHET?

A helyes választ adók közül nyereménycsomagot sorsolunk ki, mely a következő ajándékokat tartalmazza:
☀ 2 db, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe egyszeri látogatásra szóló belépőjegy
☀ MyEqua – BPA-mentes vizes kulacs
☀ Fészekfoglaló – természetismereti kártyajáték a madarakról
☀ Kilian Mullarney – Dan Zetterström – Lars Svensson: Madárhatározó – Európa és Magyarország legátfogóbb terepi határozója

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

HŰTENEK
Párologtatásuknak köszönhetően és megfelelő elhelyezéssel akár 2-8°C fokkal hűthetik le környezetüket.

TISZTÍTJÁK A LEVEGŐT
Egy kisebb parknyi fa képes 9-13 százalékkal csökkenteni a terület részecskeszennyezését.

ENERGIÁT SPÓROLNAK
A ház nyugati oldalához ültetett fa 5 év alatt 3 százalékos energiamegtakarítást eredményez, 15 év alatt pedig 12 százalékot spórolhatunk.

SZÉNDIOXIDOT TÁROLNAK
Fotoszintézis során a fa megköti és akár több millió évre is eltárolja a szén-dioxidot, így járulva hozzá a klíma stabilizálásához.

OXIGÉNT ADNAK
Egy idős fa közel 200 kg oxigént termel egy évben: többet, mint amennyit egy ember használ fel egy év alatt.

ÉRTÉKET NÖVELNEK
Egy fás kert jelentősen növeli az ingatlan értékét.

OTTHONT TEREMTENEK
Otthont, védelmet és élelmet biztosítanak számos növénynek és állatnak, ezzel segítve a biológiai sokszínűség megőrzését.

JAVÍTJÁK AZ EGÉSZSÉGÜNKET
A fák közt töltött idő fizikai és szellemi egészségünket is javítja, csökkenti a stresszt és a vérnyomást, segíti és felgyorsítja a gyógyulást.

Források: Food and Agriculture Organization of the United Nations, alternativenergia.hu

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva