Farsang a Kondorban – elő a legjobb jelmezekkel!

Szerző • 2016-02-03 • Hírek, Közélet Farsang a Kondorban – elő a legjobb jelmezekkel! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1950

Kicsik és nagyobbak egyaránt maskarát öltöttek január 31-én a Kondor Béla Közösségi Házban. A jelmezversenyen három korcsoportban hirdettek bajnokokat.

A farsangi vigasság vízkeresztkor kezdődik, és hamvazószerdáig tart, csúcspontja a farsang farka, vagyis a farsangvasárnaptól húshagyó keddig terjedő utolsó három nap, amikor világszerte híres karneválokkal és jelmezes mulatságokkal búcsúztatják a telet. A középkorban úgy vélték, hogy ebben az időszakban életre kelnek a gonosz szellemek, melyeket ijesztő és színes jelmezes felvonulással űztek el. Magyarországon ebből a busójárás hagyománya maradt fenn, azonban napjainkban a közintézményektől kezdve a szórakozóhelyekig mindenhol rendeznek ebben az időszakban színpompás jelmezes mulatságokat.

Kerületünkben a Kondor Béla Közösségi Ház közel tíz éve szervez farsangi jelmezversenyt gyermekeknek. Erre az alkalomra a jelmezek készülhettek házilag, vagy lehettek boltban vásároltak, a lényeg az volt, hogy a kreativitás és a szépség mellett a kisgyermekek élvezzék a rájuk szabott szerepet, hiszen hosszabb időt kellett eltölteniük a választott öltözékben.

farsang01_bent

A versenyre három kategóriában lehetett nevezni, és a legjobb jelmezek viselői apróbb édességeket, tortát és ingyenes családi belépőjegyeket nyertek a közösségi ház programjaira. A mulatozás közben Farkas Katalin óvónő interaktív játékokba vonta be a gyermekeket.

Az idei divat

A jelmezekre mindig nagy hatással vannak az aktuális filmek és mesék hősei, bár olyan is van, amelyik hosszú évek során sem megy ki a divatból. Ezek előnye az, hogy szinte bármelyik játékboltban vagy nagyobb ruházati üzletben beszerezhetők. A szülők elmondták: szeretik ezeket a kompletten megvásárolható darabokat, de pár ezer forintnál nem szívesen költenek többet rájuk. Jellemzően nem hagyják az utolsó pillanatra a vásárlást.

Van olyan gyerek, aki már a hétköznapokba is belecsempészi a kedvencét.

Mióta megnéztük otthon a Jégvarázst, a lányomnak oviba menet előtt minden reggel fel kell tennem a kérdést, hogy ma Anna vagy Elza szeretne-e lenni, ugyanis eszerint kell elkészítenem a haját. Míg Anna kétoldalt viseli fonott copfját, addig Elzáé egyben omlik a vállára – mesélte egy anyuka.

Csináljuk házilag!

Tény és való tehát, hogy az aktuális hősök mindig befolyásolják az adott évi farsangi mulatság forgatagát, de a házilag, egyedi ötletek alapján készült jelmezek sosem mennek ki a divatból. A szervezők elmondták, náluk évek óta egy kis sünimaskara viszi a prímet.

A jelmez nagyon egyszerű, mégis látványos volt. Lényege egy barna póló volt, aminek a hátulját csipeszek fogták össze a tüskéket jelképezve. A kisgyermek tündérien nézett ki, egyből elnyerte a zsűri különdíját.

A jelmezverseny győztesei
Bölcsődés korcsoport
1. Horváth Eszter Orsolya – szivárvány
2. Jámpa Magdaléna – Törpilla
3. Havasi Hanna – napsugár és Simon Kiara – Hófehérke

Óvodás korcsoport
1. György Anna Ibolya – Olaf (Jégvarázs)
2. Horváth Levente Zsolt – pingvin
3. Leskó Laura – pattogatott kukorica, Lovas Petra Zoé – Belle hercegnő és Frank Martin – kalóz

Kisiskolás korcsoport
1. Sipos Ricsi – repülő
2. Zelenák Mira – Elza (Jégvarázs)
3. Kovács Eszter – Darth Vader 2. felesége

A házilag készített jelmezeknek pedig éppen az a lényege, hogy egyszerűek, költséghatékonyak, és általában minimális varrástudás kell hozzájuk. Vagy még az sem. Az egyik legolcsóbb alapanyag ugyanis a kartondoboz, ami rengetegféleképpen variálható. Egy kis ragasztó, némi festék, és máris bármi létrehozható belőle. Robot, tejesdoboz vagy dínó – a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. A ragasztó a filcanyagoknál is jó szolgálatot tehet, sokszor helyettesíthető vele a varrás. Így egy kis képzelőerővel a piros kapucnis pulcsiban Piroska ölt testet, míg ugyanaz a pulcsi egy-két fekete pöttyel azonnal katicabogárrá változik.

farsang02_bent

A legjobb darabok talán mégis akkor születnek, ha a készítésbe bevonjuk a gyermekeket is, hiszen azon túl, hogy kellemesen lehet együtt tölteni az időt, így igazán sajátjuknak érezhetik a jelmezt.

bp18.hu, Csernai Mariann

Kövessen minket az Instagramon is – nézze meg legérdekesebb híreinket és fotóinkat! Sőt, ha Önnek is vannak kerületi fotói, küldje el nekünk, hogy megoszthassuk követőinkkel. A fotókat az instagram18.kerulet@gmail.com címre várjuk. (Az Instagramunkról itt írtunk bővebben.)
Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva