Fedák Sári Pestszentlőrincen – kiállítás a Nemzeti Színházban

Szerző • 2015-11-25 • Hírek, Közélet, Programok Fedák Sári Pestszentlőrincen – kiállítás a Nemzeti Színházban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1585

A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény Fedák Sári életét bemutató kiállítása 2015. október 28. és december 20. között látható a Nemzeti Színház 3. emeleti aulájában. A kiállítás kísérőrendezvénye Szűcs Nelli „Fedák Sári” című önálló estjének, melynek bemutatója október 28-án volt a színház Bajor Gizi Szalonjában. Az önálló esten a szintén beregszászi Szűcs Nelli földije alakját, személyiségét, tehetsége megfejthetetlen titkát, népszerűségét és annak súlyát idézi meg visszaemlékezéseken, leveleken, dokumentumokon és az egykori sikert hozó dalokon keresztül.

A bemutatón részt vett dr. Molnár Ildikó címzetes főjegyző a 18. kerület képviseletében, a kiállítást adó gyűjtemény vezetője, Heilauf Zsuzsanna, valamint Fedák Sári testvérének Venezuelában élő unokája is, aki külön erre az alkalomra érkezett Budapestre. A kiállítás megszervezésében külön köszönet illeti A. Szabó Magdát, a színház stratégiai igazgatóját.

fedak02_bent

Ha szeretné jobban megismerni Fedák Sárit, mindenképpen figyelmébe ajánljuk az önálló estet és a „Fedák Sári Pestszentlőrincen” című kiállítás képeit, tablóit, a művésznő lőrinci leveleit. A kiállítás remek hátteret kapott, az aula 3. emeletéről ugyanis az előcsarnok üvegfalán keresztül csodálatos panoráma nyílik Budapest belvárosára. Ha már van jegye a közeljövőben a Nemzetibe, használja ki a lehetőséget, és mélyedjen el Fedák Sári történetében.

Ha éppen nincsen, de szívesen megnézné a tárlatot, a gyűjtemény munkatársai nagy örömmel szerveznek egy épületbejárással egybekötött tárlatvezetést az érdeklődők számára. Erre várjuk a jelentkezéseket, alkalmas időpont megjelölésével.

Fedák Sári és a róla készített kiállítás több szempontból is fontos mérföldkő gyűjteményünk történetében. Amikor 2008-ban Feitl Írisz történész muzeológus, a kiállítás rendezője fejében először összeállt a kiállítás terve, nem gondoltuk, hogy ez lesz az egyik legsikeresebb és a legtöbbet utazó kiállításunk. A gyűjtemény akkoriban már több éve küzdött azzal, hogy nincs saját kiállítóhelye, csak rövidebb időszakokra, 1-1 kiállításra kaptunk átmeneti helyszíneket. Klasszikus időszaki kiállítást szerettünk volna, eredeti tárgyakkal, látványos enteriőrökkel, de nem volt hol megrendeznünk. A XVIII kerületi önkormányzat előcsarnokában 1-2 hetes kiállítások megrendezésére bárki pályázhatott, így mi is éltünk a lehetőséggel 2009 elején. Abban reménykedtünk, ha a döntéshozók látják majd a kész kiállítást, talán könnyebb lesz meggyőzni őket arról, hogy legyen végre saját kiállítótermünk.

fedak03_bent

A kiállítás látványos, a megnyitó és a múzeumpedagógiai program pedig sikeres volt, így 2010 februárjában nem is volt kérdés, hogy a Fedák Sári kiállítással nyissuk meg az új, ma is használt kiállítóhelyünket. A kiállításhoz sikerült megnyerni partnernek helyi civil szervezeteket, a Színháztörténeti Múzeumot, sőt még Fedák Sári keresztfiát, Vörös Tibort is. A klasszikus elemek mellett formabontóak is helyet kaptak, így az első kiállításon a Nemzeti Színházban bemutatott János vitéz jelmeztervei, hisz Fedák egyik legnagyobb sikerét éppen ez a szerep hozta meg. De bemutattuk Brenner Csaba Fedákról készített képregény-installációját is.

A kiállítás jó hírének köszönhetően 2009 őszén a Kárpátaljai Kulturális Szövetség meghívására Fedák szülővárosába, Beregszászra, az Európa-Magyar Házba is eljutott. Munkatársaink a kiállítás felépítése mellett a megnyitón és a szülőház koszorúzásán is részt vettek a szövetség elnökével, valamint a magyar konzullal. Majd 2012 szeptembere és 2013 januárja között a „Fedák Sári Pestszentlőrincen” részben kibővített anyaggal a Budapesti Történeti Múzeumban volt látható, ez idő alatt múzeumpedagógiai programunkon közel 700 diák vett részt. A kiállítás könnyen szállítható képes-szöveges anyaga több szabadtéri programunkon, többek között a Nemzeti Múzeum kertjében is megfordult. Többször volt Nyáregyházán, de eljutott Erdélybe is.

De mégis hogyan kötődik Fedák Sári Pestszentlőrinchez?

Feitl Írisz erről így ír a kiállítás füzetében: „Fedák Sári, a népszerű primadonna nevét kevesen kapcsolják össze Pestszentlőrinccel. Pestszentlőrinc (ma Budapest XVIII. kerülete) a főváros délkeleti határánál fekvő település volt, ahol még a két világháború között is folyt a parcellázás. Legfrekventáltabb, legelegánsabb része a korábbi „Szalla-wald”, a mai Gyöngyvirág utca mentén fekvő nyaralók és villák övezete. Itt vásárolt villát többek között Eötvös Lóránd, Puskás Tivadar vagy Margó Tivadar. Fedák Sári 1917-ben vette meg a Biehn-villát szüleinek Pestszentlőrincen a Gyöngyvirág utcában. A település állandó lakosa azonban csak 1929-ben lett. Hamarosan bekapcsolódott a helyi társadalmi és politikai életbe is. Nem csak virilis volt, hanem 1934-ben a Nemzeti Egység helyi női szervezetének elnökévé választották. Igaz, tisztségét csak 1935 novemberéig tartotta meg.

fedak_bent

1935-ben a művésznő anyját a régi pestszentlőrinci temetőbe, férje, dr. Fedák István mellé temették, aki 1920-ban halt meg. A temetésen nagy tömeg gyűlt össze, a beszentelést dr. Wimmerth Béla nagy tiszteletnek örvendő helyi plébános és pápai prelátus végezte.

1938-ban Fedák Sári lebontatta a lőrinci villát, a bontási anyagot és a kisebb parcellákra osztott telket eladta. Igazi kuriózum, hogy a Fedák-villa egyes részei (cserépkályha, ajtók, ablakok) pár éve zajló kutatásaink és terepen végzett gyűjtéseink során folyamatosan kerülnek elő a kerület régi lakóházaiból.”

fedak05_bent

A Nemzeti Színházban most látható tárlaton a látogatók megismerkedhetnek Fedák Sári színészi pályafutásával, a pestszentlőrinci politikai és társadalmi életben betöltött szerepével, villája sorsával, a XX. század első felének színházi világával és egy mai jelenség, a modern „celebkultusz” egyik legkorábbi megjelenésével.

A Nemzeti Színházbeli fotókat Eöri Szabó Zsolt készítette.

A szöveget összeállította Heilauf Zsuzsanna.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva