Fedák Sári visszatért – Tomory kiállítása a Nemzetiben

Szerző • 2015-10-30 • Hírek, Művészet Fedák Sári visszatért – Tomory kiállítása a Nemzetiben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1015

Újra színpadon Fedák Sári, aki a színházi életben kitörölhetetlen nyomot hagyott. Szűcs Nelli önálló estje visszahozza közénk a 20. század egyik legnagyobb magyar színésznőjének emlékét. Az előadásokhoz kapcsolódóan a Nemzeti Színház 3. emeleti aulájában december 20-ig a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény kiállítása látható.

Ismernünk kell a színjátszás nagyjait. És Fedák Sári színművésznő, énekesnő egyike volt a legnagyobbaknak. Ő volt A primadonna. Sztár Pesttől New Yorkig. Megjárta a csúcsokat és a poklokat. Méltán ünnepelték, és méltatlanul félreállították” – írja Fedák nemzeti színházbeli emlékestjének beharangozója.

Fedák Sári (1879–1955) az egyik legismertebb és legsikeresebb magyar színművésznő volt, aki többek között a Népszínházban, a Vígszínházban és a Király Színházban játszott. Eljutott Bécsbe, Párizsba, Londonba, sőt az Egyesült Államokba is, de a második világháború után alaptalan vádakkal börtönbüntetésre ítélték, ami miatt hazájában nem állhatott többé színpadra.

Szűcs Nelli Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művész előadásának az a célja, hogy felelevenítse Fedák kivételes személyiségét, megismertesse a közönséggel nem mindennapi életének részleteit, és méltóképp emlékezzen meg róla.

Az előadásokhoz kapcsolódóan a Nemzeti Színház 3. emeleti aulájában december 20-ig egy kiállítás is látható. A bemutatott anyag összeállításában a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény munkatársai segítettek. A tárlaton Fedák több személyes tárgya, fellépőruhái és egy tablósorozat is elénk tárja a művésznő életét és színházi világát.

bp18.hu, Csernai Mariann

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva