Felvonulás Budapestről a nőkkel szembeni erőszak ellen

Szerző • 2015-11-21 • Hírek, Közbiztonság Felvonulás Budapestről a nőkkel szembeni erőszak ellen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva872

Sajnos napjainkban egyre több olyan esetről írnak az újságok és az online hírügynökségek, amelyekben férfiak nőket bántalmaznak testileg vagy lelkileg. A Néma Tanúk felvonulása elnevezésű sétával szombaton elindul a 16 Akciónap nemzetközi kampány magyarországi rendezvénysorozata, amely során számos program, konferencia és műhelyfoglalkozás révén hirdetik ki: fel kell lépni a nők elleni erőszakkal szemben.

A rendezvénysorozat szombat délután az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán veszi kezdetét, ahol megemlékeznek az elmúlt egy évben párkapcsolati erőszak során megölt nőkről, majd az Egyetem térről elindul a Néma Tanúk felvonulás, amelynek végállomása a Kossuth tér lesz – közölték a szervezők az MTI munkatársainak.

Nem csak külföldön, hanem Magyarországon is milliós nagyságrendű azoknak a nőknek a száma, akik minden nap erőszakot – családon belül, féltékenységből adódóan, stb. –szenvednek el férfiak keze által.

A ”16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen” nevű kampányt 1991 óta szervezik meg minden évben nemzetközi szinten, a november 25-i nők elleni erőszak felszámolásának, illetve a december 10-i emberi jogok világnapja között.

Az Európa Tanács adatai szerint minden negyedik-ötödik nő szenved el felnőtt korában legalább egyszer fizikai erőszakot azért, mert a férfiak nem tudják uralni indulataikat. Ez rettenetesen sok, ugyanakkor elszomorító szám.

Magyarországon az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) tavalyi reprezentatív kutatása szerint a 15 év feletti nők 28 százaléka, több mint 1,2 millió nő válik élete során fizikai, szexuális vagy mindkét erőszak valamely formájának áldozatává, a partnerük által valaha fizikai vagy szexuális erőszakot, esetleg mindkettőt elszenvedett nők aránya pedig majdnem 950 ezerre tehető.

A magyar nők kilenc százaléka ellen követtek el szexuális erőszakot 15 éves kora óta, miközben a szexuális erőszakkal kapcsolatos esetekben alig pár száz büntetőeljárás folyik évente – olvasható az akciónap honlapján.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva