Ferihegy és élővilága

Szerző • 2018-06-08 • Hírek, Művészet Ferihegy és élővilága bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva876

Kinek jut eszébe a reptérre menet, hogy milyen lehet Ferihegy természetes élővilága? Zbronkó Tamás fotográfusnak például.

Akik Ferihegy nevét meghallják, többségüknek még napjainkban is a már Liszt Ferenc nevét viselő nemzetközi repülőtér jut eszébe, de vannak, akik Mayerffy Xavér Ferencre emlékeznek, akinek nevét a légikikötő hosszú ideig viselte, s ahonnan évtizedeken keresztül repülők sokasága indult és érkezett.

Június 6-án a PIK-ben Zbronkó Tamás fotográfusnak a fenti címen megnyílt kiállítása elevenítette meg ezt az örök mozgásban lévő, zsongó életet és környékének élővilágát.

A kiállítást megnyitó Sajgó Attila festőművész idézte föl a fotográfus művészi életének kezdő lépéseit, pályájának ívét: a kezdetekben telefonjával felvételeket készítő, mindig érdeklődő, cselekedni kívánó fiatalembert, a csillagokat, villámokat megörökítőt, akit nemsokára mindinkább megragadott a repülőgépek látványa, e gépóriások formája, esztétikája, impozáns szépsége. Fényképezett légi hadgyakorlatban résztvevő gépeket, ez év nyarára pedig meghívást kapott Angliába, a világ egyik legnagyobb katonai repülőnap sorozatának soron következő állomására, amelyet a brit légierő 100 éves évfordulójára rendeznek meg.

Az itt látható felvételek elkészítéséhez nagy felkészültség, kiváló technika, ügyesség és türelem kell. A kiállított képek a Ferihegyi repülőtér környékén és környékéről készültek: az itt megforduló repülőgépekről s e vidék élővilágáról. A bemutatott képsorozat felvételeit tízezer fotóból választották ki. A felvételek szépek, részletgazdagok, lényegkiemelők, a helyzet-felismerés tudatos alkalmazásának eredményei. Zbronkó Tamás e képekkel is igazolja, hogy immár kiérdemelt helye van a repülőgépfotósok között – emelte ki Sajgó Attila.

A megnyitó zárásaként a fotográfus megköszönte a kiállítás megrendezésének lehetőségét, a PIK munkatársainak segítségét s Ódor Katalin intézményvezető mindvégig segítő támogatását.

Az élménygazdag, kellemes hangulatú estet Börzsönyi Erika költő versmondása színesítette. A kiállítás június 29-ig tekinthető meg.

bp18.hu, Dz.J.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva