Fogyatékkal élők dolgoznak a legújabb budapesti kávézóban

Szerző • 2016-01-29 • Hírek, Közélet Fogyatékkal élők dolgoznak a legújabb budapesti kávézóban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva847

Ma Magyarországon nincs fontosabb közös társadalmi cél, mint annak felmutatása, hogy közösséget vállalunk és közösséget teremtünk – mondta Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár Budapesten, a Nem Adom Fel Cafe & Bar ünnepélyes megnyitóján.

A VIII. kerületi kávézóban kerekes székes, látássérült, hallássérült, autizmussal élő és értelmileg akadályozott fiatalok állnak a pultban és szolgálnak fel, közreműködnek a konyhai feladatokban és a kávézó marketingjében is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára megnyitójában arról beszélt: az a cél, hogy ne külön-külön társadalom legyen a fogyatékossággal élők számára és az épek számára.
”Egy közös társadalmunk van és minden olyan kezdeményezést, ami ezt az egy társadalmat, az elfogadást építi, és lehetőséget ad a fogyatékossággal élőknek arra, hogy meg tudják mutatni a kincseiket és ezeket közkinccsé tegyék, hogy meg tudják mutatni értékeiket és ezt a társadalom közös értékévé tegyék, a kormánynak támogatnia kell” – szögezte le.

Hozzátette: örömmel lát minden, a kávézóhoz hasonló kezdeményezést, amivel az emberek hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy valódi esélyt kapjanak a nagyon sokszor elszigeteltek arra, hogy a társadalom teljes életet élő tagjai lehessenek.

Mint mondta, azt kívánja, a kávézó az év minden napján legyen tele, mert ez nemcsak azt jelentené, hogy kávéra van igény, hanem azt is szimbolizálná, hogy legalább akkora igény van a befogadásra és az elfogadásra.

Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos a megnyitón arról beszélt, egyenként kell az emberek szemléletét megváltoztatni, és a kávézót egy jó lehetőségnek tartja erre.
Papp Szabolcs, a kávézót megálmodó Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője arról beszélt, a kávézó később nyitott meg, mint ahogy tervezték, de – híven az alapítvány jelmondatához – nem adták fel.

Györke Nóra, a kávézót üzemeltető Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet vezetője elmondta: a szövetkezet három évvel ezelőtt alakult azzal a céllal, hogy munkalehetőséget biztosítson a megváltozott munkaképességűek számára arra, hogy olyan képességeket sajátíthassanak el, amelyekkel a nyílt munkaerőpiacon is el tudnak helyezkedni. Hozzátette: nívós kulturális programokkal kívánnak hozzájárulni a szemléletformáláshoz.

A Magdolna utcában található bár és kávézó, illetve az ahhoz kapcsolódó közösségi terek és irodák 24 fogyatékossággal élő munkavállalónak kínálnak lehetőséget arra, hogy munkatapasztalatot szerezzenek, új képességekre tegyenek szert és kapcsolatot építsenek ki a többségi társadalommal.

A megnyitóra kiadott sajtóanyag szerint Magyarországon mintegy 500 ezer sérült ember él, közülük az aktív korúak mindössze 15 százaléka dolgozik.

Forrás: MTI

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva