Folytatódik a Büdi-tó rendbetétele

Szerző • 2015-10-26 • Fejlesztések, Hírek Folytatódik a Büdi-tó rendbetétele bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1903

Október elején megkezdődött a Büdi-tó felújításának második üteme. A munka során először mintegy 3000 köbméter iszap kitermelésével kikotorják a tavat, amely így egészen a 3 méter mélyen lévő agyag vízzáró rétegig lesz kitisztítva. Ez 1000-1300 négyzetméternyi további tófelületet jelent.

A tavaly megkezdett rehabilitáció célja az, hogy egy széles körű szolgáltatásokat nyújtó szabadidőpark legyen a Lakatos-lakótelep szomszédságában. A tófelújítás első ütemében mintegy 1000 négyzetméteres egybefüggő vízfelület jött létre. A tó köré időjárástűrő és kevés gondozást igénylő évelő növényeket telepítettek. Hasonló elgondoláson alapul a tó másik felének a rekonstrukciója, de a park hátsó részében futó csővezetékeket a tervek szerint egy bokros növényekből álló élőkerítés takarja majd el.

Itt lesz az a füves terület, ahol szeretnénk tűzrakó, bográcsozóhelyeket is kialakítani, hogy valódi piknikező hangulatban lehessen itt eltölteni az időt – tájékoztatott Torma Beáta, a körzet önkormányzati képviselője. A tó másik felének rendbetételekor arra is ügyelnek a szakemberek, hogy a vadkacsák és más itt élő állatok számára megmaradjon az átteleléshez szükséges nádas, vízi növényzettel borított terület.

A kotrás és a kis híd megépítése a tervek szerint még az ősszel megvalósul, a tó körüli fenyőmulcs-borítású sétaút befejezése és a közvilágítás kiépítése pedig a jövő év első felében várható. A kutyásokra gondolva futtató kialakítása is szerepel a tervek között.

budi01_bent

A teljes felújítást követő időszakra nézve jó jel, hogy már az első ütem befejezése után megnőtt a pihenőpark látogatottsága. Az eddig kitisztított tórész, a friss vízfelület és a partszakasz a padokkal és a futópályával mindinkább benépesedik. Egyre többször jönnek ide óvodások játszani, és a közeli szociális szolgáltatóba járó vagy éppen a lakótelepen élő idősebb emberek is kijárnak sétálni – tette hozzá Torma Beáta.

A Büdi-tó környékének kihasználására további ötletek is felmerültek. Az egyik elképzelés szerint, ha igény mutatkozik rá, a későbbiekben szabadtéri fitneszeszközöket is kihelyezhetnek.

Kádár Tibor képviselő, aki már az előző önkormányzati kormányzati ciklusban is szívén viselte a Büdi-tó sorsát, és tevékenyen részt vett a rehabilitáció előkészítésében, korábban úgy fogalmazott, hogy szeretné, ha a tó környéke hasonlóképpen funkcionálna, mint például a Margit-sziget, ahova rendszeresen járnak a sportolni vágyó fiatalok és idősebbek is.

A pihenőpark bővítésére további lehetőséget ad a területen lévő másik felújításra váró vízfelület, az úgynevezett keleti tó, amelynek geodéziai felmérése, talaj- és talajvízvizsgálata várhatóan még az idén megtörténik.

bp18.hu, P.A.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva