Folytatódik az iskolagyümölcs program

Szerző • 2014-11-08 • Egészség, Hírek, Közélet Folytatódik az iskolagyümölcs program bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva979

Az idei tanévben is folytatódik az iskolagyümölcs program, amelyhez a 27 EU-s tagállam közül 24 csatlakozott. Hazánk az utóbbiak közt szerepel.

Napi egy alma az orvost távol tartja. A régi mondás vélhetően mindenki számára ismerősen hangzik. A modern táplálkozástudomány annyival toldotta meg a rigmust, hogy igaz ugyan, de kizárólag akkor, ha héjastól fogyasztjuk a gyümölcsöt. Bizonnyal tisztában voltak ezzel az Európai Unió döntéshozói, amikor 2009-ben elindították az iskolagyümölcs programot.

Az idei tanévben is folytatódik a program, amelyhez a 27 EU-s tagállam közül 24 csatlakozott. Hazánk az utóbbiak közt szerepel. A cél változatlan: segíteni a diákokat hozzászoktatni az egészségesebb táplálkozáshoz. Ennek oka a rideg statisztika, amely szerint körülbelül 22 millió túlsúlyos gyermek él az Unió területén. Közülük 5 millióan elhízottnak számítanak, s egyes tudományos kutatások eredményei alapján kijelenthető, hogy ez utóbbi csoportba tartozók száma évente 400 ezer fővel gyarapszik.

2009 és 2013 között az alsó négy évfolyam kisdiákjai jutottak ingyen gyümölcshöz, az idei tanévtől az ötödikesek és hatodikosok is. Így szeptembertől június közepéig több mint 45 millió adag, közvetlenül a hazai termelőktől származó gyümölcsöt és százszázalékos gyümölcslevet osztanak ki az iskolákban. A Vidékfejlesztési Minisztérium 2012-es rendelete szerint tanulónként hetente legalább 2, legfeljebb 4 adag termék adható. A termék fogalmát megérthetjük a folytatásból, miszerint hetente legalább kétféle terméket kell kiosztani. Az alma – függetlenül attól, hogy egész vagy szeletelt – egyféle terméknek számít, fogalmaznak a rendelet megalkotói.

Ha hihetünk a tanulmányoknak, amelyek állítják, a gyermekkorban kialakított táplálkozási szokásokhoz felnőtt fejjel is ragaszkodik az ember, akkor a jövő nemzedékének nem kell megküzdenie felesleges kilóival.

bp18.hu, DIA

 

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva