Forrongnak az önkormányzatok az iparűzési adó lefelezése miatt

Szerző • 2020-12-19 • Hírek, Közélet Forrongnak az önkormányzatok az iparűzési adó lefelezése miatt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva213

“Orbán Viktor ma bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését” – jelentette ki Karácsony Gergely Facebook-oldalán. “A miniszterelnök a kilátástalan helyzetbe sodort önkormányzatokat politikai alapon akarja „kompenzálni”. Ezzel kivégzi az önkormányzatiságot, a rendszerváltozás egyik legfontosabb értékét és értelmét, megcsúfolja a választói akaratot, elveszi a magyar települések autonómiáját – írta közleményében Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

“A magyar önkormányzatiság kivégzését, számos magyar település elkerülhetetlen csődjét eredményezheti Orbán Viktor mindenféle érdemi egyeztetés nélkül tett bejelentése az iparűzési adó megfelezéséről”– így reagált a Magyar Önkormányzatok Szövetsége nevében Gémesi György elnök a Facebookon a miniszterelnök szombati bejelentésére, miszerint a kis- és középvállalkozások, továbbá az egyéni vállalkozók iparűzési adóját januártól a felére csökkentik.

“Hát akkor ez kész, ennyi volt. Orbán Viktor ma bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését. Az iparűzési adó harminc évig volt az önkormányzatok által végzett közszolgáltatások legfontosabb alapja. A megfelezése nem kezeli, hanem mélyíti a válságot. A vállalkozásoknak ez nem jelent érdemi segítséget, hiszen az adó mértéke meglehetősen alacsony és egyébként is bevétel alapján kell fizetni: aki bajban van, eleve kevesebbet fizet. Ennek a miniszterelnöki bejelentésnek semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, ennek a cinikus hatalmi politizáláshoz van köze csak” – írta Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán.

“Az egyébként is a tönk szélén álló önkormányzatok számára viszont a mai bejelentés maga a kivégzés. Sok települést küld padlóra, taszít kilátástalan helyzetbe, veszélyezteti a közszolgáltatások ellátását. A veszteségben osztozik Budapest is, a Fővárosi Önkormányzat számára ez nagyjából egy Lánchíd árának elvételét jelenti, akkora kiesést, amennyiből a közvilágítást, a köztisztaságot és a zöldfelületek fenntartását fizetjük. Blabláznak valamit a kompenzálásról. Tudjuk mit akarnak: amelyik városvezető befogja a száját, az talán túlél, de már nem a helyi polgárok akaratát képviselő önkormányzat lesz, csupán a kormány vazallusa. Mi nem leszünk azok! Az önkormányzatok összefogása, közös fellépése, a választóink bevonása ebbe a küzdelembe elkerülhetetlen. Mert a városok kifosztása nem kormányzás!” – írta Facebook bejegyzésében Karácsony Gergely főpolgármester

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva