Fővárosi rajzverseny: új nézőpont

Szerző • 2018-03-15 • Hírek, Kultúra Fővárosi rajzverseny: új nézőpont bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva818

Tehetséggondozásról, módszertani megújulásról szóló kiállítás nyílt március 7-én a PIK-ben Budapest Főváros Komplex Rajzverseny munkái 2013–2017 címmel. A hatalmas táblákon látható fotók, rajz- és festménymásolatok között rövid útmutatások találhatók, elsősorban rajztanárok számára.

A szakmai kiállítás lényegét így foglalta össze a megnyitón Garamvölgyi Béla művésztanár, aki ezt a tematikát évekkel ezelőtt kidolgozta és közreadta:

– A Fővárosi Komplex Rajzverseny célja az általános módszertani kultúra fejlesztése mellett a vizualitás területén felbukkanó tehetséges gyerekek felfedezése, képességeik kibontakoztatása, önértékelésük és kreativitásuk fejlesztése, fejlődésük nyomon követése. A verseny a vizuális befogadó- és alkotóképességek szintjeit méri, és egyedisége, komplexitása éppen abban rejlik, hogy az alkotótevékenység közben elért teljesítményszinteket méri össze, így teszi láthatóvá a speciális adottságokat, képességeket, és segíti az egyedi fejlesztési programok megtervezését. A fővárosi rajzverseny és a hozzá kapcsolódó tanítási-szakmai gyakorlat nem csupán pedagógiai szolgáltatás, hanem kulturális attribútumokkal ellátott szolgáltatások rendszerbe foglalt egysége.

A táblákon többek között ezek a címek olvashatók: Parafrázisok, Illusztráció, Képi allegóriák, Világtáj. Az ábrák, leírások a pedagógusi szakmának szólnak igazán, Garamvölgyi Béla szerint ezért is volna jó, ha minél több kerületi rajztanár keresné fel a PIK Galériát a hónap végéig.

– Arra lennék a legbüszkébb, ha a látottak inspirálnák a kollégákat – mondta –, mert a cél a tehetséggondozás, a módszertani megújulás. Remélem, hogy ez a kiállítás ad értelmes feladatokat és új nézőpontot a rajztanároknak.

bp18.hu, T.L.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva