Fűts okosan! Tegyünk a levegő tisztaságáért!

Szerző • 2018-01-24 • Egészség, Hírek Fűts okosan! Tegyünk a levegő tisztaságáért! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva536

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazolta, hogy a légszennyezettség rákkeltő. A WHO szerint 8 halálesetből 1-et a légszennyezés okoz, ezért a levegőminőség javítása, a szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentése közös érdekünk. A Földművelésügyi Minisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. azért indította el “Fűts okosan!” kampányát, hogy felhívja a lakosság figyelmét egyes szilárd tüzelőanyagok használatának veszélyeire és káros hatásaira, valamint alternatívaként elérhetővé tegyen minden olyan információt, amely a helyes fűtési technikát ismerteti és segíti.

Az elmúlt években elkészített országos légszennyező anyag leltárok adataiból kiderül, hogy napjainkban a kisméretű szállópor kibocsátásához a legnagyobb mértékben a lakossági fűtés járul hozzá (közel 70 %-kal). Emellett lényegesen kisebb a hozzájárulása a korábban fő probléma-forrásnak gondolt iparnak (kb. 7 %) és közlekedésnek (kb. 10 %).

Nem mindegy, hogy mivel és hogyan fűtünk.

Amíg a földgáz használata esetén az egészségügyi szempontból legveszélyesebbnek tekintett kisméretű részecske kibocsátás elhanyagolható, ezzel szemben a szilárd tüzelőanyagok elégetésekor nagy mennyiségű károsanyag kerülhet a levegőbe.

A szilárd tüzelőanyagok között is nagy különbségek vannak. Amennyiben szén vagy fa között kell választanunk, inkább a fát preferáljuk. Ha úgy döntünk, hogy a szenet választjuk tüzelőanyagként, gondoljunk arra, hogy az olcsóbb, de rosszabb minőségű (magasabb kéntartalmú) barnaszenek és lignit használata során okozott légszennyezettség is nagyobb.

A fa az emberiség történelmében a legrégebben használt energiahordozók egyike. Amennyiben helyesen használjuk fel a fát otthonunk fűtésére, úgy nem csak kevésbé szennyezzük a levegőt, ill. veszélyeztetjük saját és családunk egészségét, hanem a fűtés költségeit is jelentősen csökkenteni tudjuk.

A kampány

A Fűts okosan! komplex felvilágosító és tájékoztató kampány célkitűzése, hogy az idei fűtési szezonban is felhívja a lakosság figyelmét az egyes szilárd tüzelőanyagok használatának veszélyeire, a lakossági hulladékégetés tilalmára és káros hatásaira, valamint elérhetővé tegyen minden helyes fűtési technikával kapcsolatos információt.

Ma már a helytelen lakossági tüzelés – és nem a közlekedés valamint az ipari szektor – jelenti a legnagyobb terhelést a légszennyezésben (az ország kisméretű szállópor kibocsátásának több mint kétharmada a háztartásokhoz köthető). A nem megfelelő tüzelőanyag jelentős mennyiségű kisméretű részecske-kibocsátással (PM10, PM2,5) jár, ami a legjelentősebb egészségügyi kockázatot jelentő légszennyező anyag.

A fűtési szezon kezdetével egyértelműen kimutatható a levegőminőség romlása, különösen azokon a területeken, ahol a lakosság gyakran fát vagy szenet, esetenként hulladékot használ fűtésre. A rossz minőségű és veszélyes anyagok, a helytelen tüzeléstechnika és a nem megfelelően kialakított tüzelőberendezés használatának oka legtöbbször az alapvető – olykor életmentő – ismeretek hiánya. Sokan még mindig nem tudják pontosan, mire kell odafigyelni a tüzelővásárlás során, hogyan kell a tüzelőanyagot tárolni, vagy hogy mivel, hogyan és mikor lehet biztonságosan, hatékonyan fűteni.

A világon évente több mint 3 millió ember, Európában megközelítőleg 600 ezer, Magyarországon 6-8 ezer ember érintett a légszennyezés következtében kialakult betegségekben és az ezekből következő korai elhalálozásban. A Föld lakóinak 92%-a él az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott PM10 légszennyezettségi érték feletti mértékben szennyezett területeken.

A Földművelésügyi Minisztérium különböző kommunikációs csatornákon hívja fel a figyelmet a – szó szerint – „égető” problémára és osztja meg az ezzel kapcsolatos fontos információkat. A www.futsokosankampany.hu honlapról minden érdeklődő letöltheti a hasznos tájékoztató anyagokat.


Cikkünk következő részében mi is tovább szemezgetünk a kampány részletei között!

Fotó: pixabay

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva