Gasztronómiai délután – fánksütés az Adyban

Szerző • 2015-01-22 • Hírek, Könnyű, Oktatás Gasztronómiai délután – fánksütés az Adyban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2066

Igazi ínyencséget, farsangi szalagos fánkot készíthettek a diákok a nagymamák segítségével január 19-én az Ady Endre Általános Iskolában.

A programot Pestszentimre – Pestszentlőrinc Önkormányzat Idősekért –Fiatalokért Közalapítvány szervezte a Borostyán Gondozási Központtal.

A báli szezon beköszöntével olyan programsorozatot szerveztünk, mely a mai modern életvitelt a régmúlt hagyományainak, szokásainak felelevenítésével meghittebbé varázsolja – fogalmazott Diráné Huszár Gertrúd, a közalapítvány kuratóriumának titkára. A programsorozat egyik állomása volt a fánkkészítés volt.

fank01_bent

A régi jó dolgokat és hagyományokat a gasztronómiában sem szabad elfelejteni. A fiatalok szívesen tanulnak az idősebbektől, ezért lehetőséget kell adni arra, hogy a szépkorúak minél többet átadhassanak tudásukból a felnövekvő új generációnak. Az új tudás létrejöttének fontos eleme a tapasztalat, ezért a leghasznosabb, ha a gyerekek mindent maguk is kipróbálhatnak és egyből „élesben” dolgozhatnak. A konyhai praktikák elsajátítása azért fontos, mert a megszerzett tudást egy életen keresztül lehet kamatoztatni.

Farsangi fánk és az eljegyzés
A farsangi fánk és a csöröge hazai édességeink, bár bizonyos változatai más nemzetek konyháján is megtalálható. Sütése a híres erdélyi konyha révén terjedt el. Régen az emberek mágikus erőt tulajdonítottak ennek az édes tésztának. Hazánkban elsősorban vízkereszt napján sütik.
A régmúlt időkben a vízkereszt napja egybe esett a háztűznézés, a lánykérés napjával. E jeles alkalomkor a lányos háznál dióval hizlalt pulykával és szalagos farsangi fánkkal fogadták a házasulandó úrfiakat.
A leánnyal egy farsangi fánkot megfelezni egyenlő volt egy szerelmi vallomással. A farsangi fánk szimbóluma, jele volt az eljegyzésnek is, mivel a fánk közepe körül képződő fehér csík jegygyűrűt jelképezett. A lányos házaknál a fánk receptje, elkészítési módja anyáról lányra szállt. A receptet féltékenyen őrizték és még bizalmasaiknak sem árulták el. Ma már több változata ismert az édességnek: szalagos, csavart, rózsa, forgács, csöröge, cseh, kőttes, masnis… Az ízesítés módja is változatos. A hagyományos porcukor, lekvár mellett szinte végtelen a lehetőségek tárháza: csokoládés, vaníliás, pudingos, szószos, kókuszos, gyümölcsös…

Nagy örömmel fogadtuk a felkérést a gasztronómiai délutánra – mondta Bakosné Kóczi Zsuzsanna, a Borostyán Gondozási Központ intézményvezető-helyettese. – A gyerekeknek megtanítottuk a kelt tészta készítésének fortélyait, a jó szalagos farsangi fánk készítésének apró titkait. Minden diák csillogó szemmel figyelt, dolgozott gyúrt, nyújtott, szaggatott…

Szeretek édesanyámnak otthon segíteni a konyhában, ezért is tetszett, hogy idősebb néniktől tanulhattunk érdekes konyhai fortélyokat – magyarázta Vigh Ágnes Eszter (5. osztályos tanuló). – Nagyon kedvesek és türelmesek voltak velünk, hagyták, hogy önállóan dolgozzunk a tésztán. Jó lenne, ha máskor is eljönnének hozzánk, és többféle süti készítésére megtanítanának bennünket.

Nálunk az iskolában minden héten van sütő – főzőszakkör, oda is rendszeresen járok, mert nagyon szeretem és mindig sok új dolgot tanulhatok – folytatta Gulyás Anna (5. osztályos).

fank02_bent

A fánk sütésnél azt mondta az néni, hogy én vagyok a jövő séfje, mert ügyesen gyúrtam és dagasztottam. Nagyon boldog voltam, mert nagyszerű volt ez a program.
Nagyon örültem, hogy eljöttek az idősebbek hozzánk, mert nagyon sok új ismeretet szerezhettem – vette át a szót Matuschek Dominika (5. osztályos).

Érdekes volt, ahogy kelt a tészta és hatalmasra dagadt. Segítettem a nyújtásban, és a szaggatásban. Megbeszéltem a testvéremmel, hogy otthon is fogunk fánkot készíteni. Örülök, hogy részt vehettem ezen a programon. A fánkok nagyon jól sikerültek, finomak, és a tésztájuk is puhák voltak.

Elhatároztam, hogy otthon fogok fánkot és különféle sütiket készíteni. – Szerintem anyukám nagyon fog neki örülni – Gajdátsy Dóra Eszter (5. osztályos)
Nagyon élveztem ezt a programot, mert különleges alkalom volt, hogy az idősebbektől tanulhattunk.
Én otthon is gyakran szoktam sütni, mert nagyon jó elfoglaltság – tette hozzá Bara Patrik (7. osztályos). – Jól éreztem magam, mert sok új praktikumot tanulhattam az idősebbektől. – Otthon is ki fogom próbálni azt a receptet, amelyet most itt tanultam.

bp18.hu, Fülep Erzsébet

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva