Gazdálkodj okosan… a hulladékkal is!

Szerző • 2014-06-25 • Fejlesztések, Hírek, Oktatás, Pályázat, RE-SEEties, Zöld környezet Gazdálkodj okosan… a hulladékkal is! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva3431

A XVIII. kerület vezetősége évek óta kiemelt programokkal, európai uniós pályázatokkal segíti a hatékony környezetbarát hulladékgazdálkodás fejlesztését. Elsődleges cél a hulladék mennyiségének csökkentése, illetve annak újrahasznosítása. Szerencsére már évek óta számos ökoiskolában környezettudatos életre nevelik a jövő generációját.

Az önkormányzat képviseletében Kirrné Feicht Ágnes környezetvédelmi csoportvezető és az ökoiskolákat képviselő Vörösné Éles Csilla, a Bókay Árpád Általános Iskola igazgatója a TV18 vendégeként meséltek a  programról.

garden13

Kirrné Feicht Ágnes elmondta: évek óta számos kerületi program népszerűsíti a környezettudatos szemléletet. Az önkormányzat több éve támogatja például a családi ház tulajdonosokat, és ösztönzi őket arra, hogy a zöld hulladékot inkább szervezetten gyűjtsék, mint elégessék. A komposztáló ládákat is ehhez a programhoz kapcsolódva osztják ki, immár három éve. A Városgazda 18. Kerület Nonprofit Zrt. is folyamatosan gyűjti a környezetszennyező, hasznosításra alkalmatlan hulladékokat.

06_Gyujtosziget

“Lőrincen szerencsére több ökoiskola működik” – tudtuk meg Vörösné Éles Csillától, aki a Bókay iskola vezetőjeként már harmadik alkalommal is sikeresen pályázott az ökoiskola címre. Az iskolákban a gyerekek sokat tanulnak az öko-tuados életmódról, szelektív hulladékgyűjtésről, az eszközök – mint például a komposztáló – használatáról.

A biológia, a fizika, a kémia vagy a technika órák tematikáját pedig sokszor átszövik az öko-szemlélettel átitatott gondolatok.

mga_kep_0_130474246733

„Különböző programokon, pályázatokon veszünk részt, így legutóbb a Nemzeti Tehetség Program keretein belül lett öko dombágyásunk, amin például a biogazdálkodást tanulhatják a gyerekek. Az iskola nem csak a fiataloknak, de a gyerekeken keresztül a szülők felé is mintát nyújt” – tette hozzá az igazgató.

A Bókay Árpád Általános Iskolában a kiemelt uniós Re-SEEties programról is sokat hallanak a gyerekek. A vezetőség például azért vezette be a természettudományi tagozatot, hogy ne kelljen várni, amíg tantárgy lesz az alaptantervben. Így a gyerekek megtanulhatják milyen a tiszta víz, a föld, a levegő. Az önkormányzat támogatva ezt a remek kezdeményezést még egy levegő szennyezettség- és hőmérséklet mérő eszközt is a gyerekek rendelkezésére bocsátott. Az így nyert adatokkal pedig további tanulmányok végezhetőek.

komposztalo

Az Uniószerte népszerű Re-SEEties program kapcsán Kirrné Feicht Ágnes hangsúlyozta: Nagyon fontosnak tartom a szemléletformálás további erősítését, akár az évenként megrendezett környezetvédelmi konferencián, akár a lakosság megszólításán keresztül. Válaszokat tudunk adni, hogyan tudjuk a hulladékot csökkenteni, vagy energiatudatosabban élni. Fontos továbbá ennek a szellemében az intézményi épületek fejlesztése és átalakítása is, amely továbbra is sikerrel zajlik a kerületben.”

A Re-SEEties program pedig továbbra is keresi azokat az iskolákat, ahol működnek az ökoprogramok, és vannak ökotudatos kezdeményezések.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva