Gondozzuk, ami a miénk!

Szerző • 2018-01-23 • Hírek, Közélet, Zöld környezet Gondozzuk, ami a miénk! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1223

Ki gondolná, hogy egy kiültetett fa vagy bokor is okozhat balesetveszélyes helyzetet? Pedig nem is ritka, főképp, ha a tulajdonosa nem törődik a növénnyel.

Rendszeresen gondoskodik a fővárosi és a kerületi önkormányzat arról, hogy az általa kezelt útvonalakon visszanyírják azokat a növényeket, amelyek ránőnek az úttestre vagy a járdára. Az ok nem csak esztétikai.

Az én választói körzetemből is jeleztek ilyen jelenségeket – mondta Tóth Kálmán önkormányzati képviselő. – A Kossuth Lajos, a Batthyány és a Városház utcában is szükség volt a Városgazda munkatársainak beavatkozására. A probléma az, hogy ha egy bokor, sövény, fa ránő az úttestre, akkor az autósok kénytelenek áttérni a szembejövő sávba, ami balesetveszélyes. Ha a járda felé nő a növény, a csapadékosabb, korábban sötétedő téli napokon a gyalogosok nem akarják kerülgetni, inkább az úton haladnak, ami szintén balesetveszélyes.

Amint a képviselő elmondta, az ilyen helyzetek kialakulásában gyakran a lakosságnak is van felelőssége.
Nem egyszer fordul elő, hogy a növényt egy lakó ültette ki, de az egészsége megromlása miatt már nem tudja gondozni, a család pedig nem foglalkozik vele, mások meg egyszerűen elfeledkeznek a kötelességükről. Ilyenkor az önkormányzatnak kell rendet tennie.

A kerületi közterületeken a fákat a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. gondozza. Ezt a munkát mindenképp szakembernek kell végeznie, hiszen az ültetés és a gondozás rendjét számos jogszabály szabályozza.

A lakosság kötelezettségeivel kapcsolatban Kirrné Feicht Ágnes, az önkormányzat környezetvédelmi csoportjának vezetője így tájékoztatott:

Az ingatlan előtt az úttestig terjedő zöldterület gondozása, fenntartása az ingatlantulajdonos, -kezelő, -használó feladata. Ha valaki elmulasztja ezt a munkát, kötelezhetjük a zöldterület rendezésére, a közlekedést akadályozó cserjék visszavágására, metszésére.

bp18.hu, K.Gy.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva