Görög kultúra, görög kötődés

Szerző • 2015-02-20 • Hírek, Kultúra Görög kultúra, görög kötődés bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1414

Rendezvénysorozatot indított a PIK, amelynek keretében nemzetek kulturális értékeit, hagyományait mutatják be. Az első alkalommal Görögország volt a szereplő.

Rendezvénysorozatot indított a Pestszentimrei Közösségi Ház, amelynek keretében nemzetek kulturális értékeit, hagyományait mutatják be. Az első alkalommal Görögország volt a szereplő. A február 15-ei programon a Görög Kultúráért Alapítvány támogatásával, az ókori Hellasszal, s a mai görög kultúrával ismerkedhettek meg a látogatók. Sokak érdeklődésére dr. Diószegi György Antal művelődéskutató tartott előadást.

gorog_bent

A filhellén magyar és a hungarofil görög kapcsolatok történelmi jelentősége címet viselte a művelődéskutató előadása, amelyben ismertette azokat a görög adalékokat, amelyek kerületünk helytörténetében is jelentősek. A XIX. századi magyarországi görögök közül Margó Tivadar orvosdoktor és Sina Simon báró meghatározó jelentőségét mutatja, hogy róluk közterületeket neveztek el, s kétnyelvű emléktábla is őrzi emléküket.

gorog02_bent

Kitért az előadó Agorasztó Tivadar (1870–1945) jelentőségére is. E jeles közigazgatási szakember, Pest megye alispánja oly sikerrel végezte munkáját, hogy 50 (!) településnek lett díszpolgára. Évtizedeken át volt a pesti görög egyházközség főgondnoka. E minőségében a korabeli diplomáciai és művelődési kapcsolatok fejlesztésében meghatározó szerepet töltött be. Napjainkban két emléktáblán is megtalálható a neve: az egyik a XVIII.-XIX. Kerületi Bíróság épületében található, a másik pedig Pestszentlőrinc főplébániatemplomának az előterében. Az 1943. évi Rendőrségi Zsebkönyv tanúsága szerint Lőrinc egyik utcája viselte a nevét.

Még egy érdekességre hívta föl a figyelmet az előadás, nevezetesen „Egy terv Magyarországnak, illetve fővárosának virágzóvá tételére… (Budapest,1874).” E mű szerzője, Blána Szilárd tüzérszázadosként szolgálta az 1848-49-es szabadságharcban. Emigrációja idején 1849 decemberében Várnából írt levelet Kossuth Lajos kormányzónak, az ellene tervezett osztrák merényletről. Kossuth a válaszlevelében megköszönte a figyelmeztetést.

gorog01_bent

Blána a pesti világkiállítás valóra váltása érdekében azt javasolta, hogy „a lőrinci puszta felé egy 10-12 ezer, vagy több holdnyi terület kisajátítás útján a kormány által vétessék meg”. Szándéka és elképzelése szerint „Budapest egy merész lépéssel a földgömb központjává” lenne…

Az értékes előadás után a görög örökségről láthattak filmet az érdeklődők. A program táncházzal zárult.

bp18.hu, Fülep Erzsébet

(Címlapkép: aligorex.com)

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva