Gulyás Gergely szerint legkorábban április 12-én nyithatnak az iskolák

Szerző • 2021-03-25 • Hírek, Közélet Gulyás Gergely szerint legkorábban április 12-én nyithatnak az iskolák bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva106

Nincs újabb szigorítás, készülnek a nyitási tervek, de az iskolák 2,5 millió beoltott után nyithatnak majd ki, beoltják az óvónőket és a tanárokat. “A kormány úgy döntött, a korlátozások feloldása akkor kezdődhet meg, ha a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót. Ha ez a feltétel teljesült, akkor egy héten belül kinyithatnak az iskolák és óvodák – ez legkorábban április 12-én vagy 19-én történhet meg – mondta el a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely azzal kezdte a csütörtöki kormányinfót, hogy ismertette a koronavírus járvány friss adatait. Elmondta, hogy valóban súlyos, sőt rossz helyzet, azonban a kormány álláspontja szerint az orvostanhallgatók és a rezidensek bevonásával a járványkezeléshez lesz elég ember.

A lelegeztetőgéppel felszerelt ágyak közül még 1678 darab van, normál ágyból 10 ezer 441 darab szabad még.

A várakozásokkal ellentétben a kormány nem döntött a korlátozások szigorításáról, a korlátozások tehát maradnak. Gulyás ehelyett a nyitás feltételeiről beszélt.

A kormány úgy döntött, a korlátozások feloldása akkor kezdődhet meg, ha a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót. Ha ez a feltétel teljesült, akkor egy héten belül kinyithatnak az iskolák és óvodák – ez legkorábban április 12-én vagy 19-én történhet meg.

Arról is döntöttek, hogy nyitás előtt beoltják a tanárokat és óvónőket, de ez önkéntes alapú lesz, és nekik is regisztrálniuk kell.

Az üzletek nyitásáról az operatív törzs pénteki ülésén döntenek. A kereskedelmi és iparkamara javaslatai alapján minden üzlethelyiségre egységesen vonatkozna az a szabály, hogy 10 négyzetméterenként egy vendég tartózkodhat benn. A döntés előtt mérlegelik, a szabályozás okozhatja-e hosszú sorok kialakulását a húsvéti ünnepek előtt.

A járvány tetőzéséről Gulyás azt mondta, a szennyvízben lévő víruskoncentráció nem nőtt az elmúlt napokban, ezt a szakértői vélemények és spekulációk szerint elvileg 10 nappal később látszik meg a járványadatokban.

A miniszter szerint ez alapján közel lehet a harmadik hullám tetőzése.

Azt is elmondta, április 4-éig jó eséllyel a 65 év fölöttieket be tudják oltani.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva