Gyerekekről gyerekeknek – örök fiatal filmrendező a kerületből

Szerző • 2015-11-11 • Hírek, Közélet Gyerekekről gyerekeknek – örök fiatal filmrendező a kerületből bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva999

Tündér Lala, Legyél te is Bonca!, Palacsintás király – a magyar televíziózás történetének máig gyakran ismételt sikerei. Ez mind-mind annak a Katkics Ilona filmrendezőnek az alkotása, akit Pestszentimréért díjjal tüntetett ki a Széky társaság.

Csodálatos dolog volt gyerekekkel és gyerekeknek dolgozni annyi éven át. Az az egy szomorít el, hogy ma nem készülnek már filmek ennek a korosztálynak – mondta a Városképnek Katkics Ilona Balázs Béla-díjas filmrendező, akit november 5-i közgyűlésén Pestszentimréért díjjal tüntetett ki a Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság.
Imréről indult

Katkics Ilona nem filmesnek készült, pedagógiai érdeklődésére tekintettel azonban nem meglepő, hogy később gyerekeknek és fiataloknak kezdett filmeket készíteni, ráadásul olyan alkotásokat, amelyeket a mai középgenerációs felnőttek is szívesen néznek meg újra és újra. Budapesten született, de pár éves korában a család Pestszentimrére költözött. Itt végezte el később a polgári iskolát, innen járt be vonattal a középiskolába, és innen indult el egy hosszú külföldi útra is.

A háború után lehetőség volt arra, hogy fiatalok ösztöndíjjal Moszkvába menjenek különböző egyetemekre tanulni. Bár eredetileg tanítónak készültem, ami az akkori jogi környezet miatt számomra lehetetlen volt, ezt jó lehetőségnek tekintettem. A filmes képzést választottam – mesélte

katkics01_bent

Mészáros Mártával, Tóth Jánossal és több más később sikeres filmes alkotóval végzett egy iskolában, hazatérve pedig hamar beindult a pályafutása.
Remény volt arra, hogy a Pannónia Filmstúdió mellett létrejön egy gyermekfilmes stúdió is. Ez nem vált valóra. Viszont elkezdett szerveződni a Magyar Televízió, ahova kifejezetten fiatal alkotókat hívtak, köztük engem is. 1956. augusztus 15-től, tehát az első pillanatoktól voltam tagja az MTV-nek.

Nem becsülték, de szerették

Munkája a híradónál kezdődött, majd egyre több feladat adódott kulturális területen is.
Elődeink, mestereink nem voltak, tanulmányútra nem küldtek, így a szakmát lépésről lépésre, magunk voltunk kénytelenek megtanulni – emlékezett vissza a rendező. – Tanultuk a technikát, a díszleteket a folyosón építettük, de haladtunk, dolgoztunk.

Amint a televízión belül létrejöttek az egy-egy területre koncentráló szerkesztőségek, Katkics Ilona elérkezettnek látta az időt, hogy megvalósítsa eredeti tervét, és rendezőként gyerekeknek, gyerekekért dolgozzon. Egész estés filmek, tévéjátékok, ismeretterjesztő sorozatok kerültek ki a keze alól.

Akkoriban a gyermekfilm nem volt megbecsült műfaj, legalábbis a kritika fanyalgással fogadta. Én azonban örömmel csináltam. Nekünk, alkotóknak, az volt a célunk, hogy a gyerekek életére jellemző élethelyzetek megértésével és feldolgozásával segítsük őket a felnőtté válásban. Elkötelezetten dolgoztunk, a gyerekek pedig szerették ezeket a filmeket – árulta el a szakember.

Valamit, amit más nem

Katkics Ilona ma, 90 fölött is aktív. Filmet ugyan már nem rendez, de az egykori kollégák kapcsolattartásában szervezői szerepet vállal.

Katkics Ilona néhány ismert filmje
Kincskereső kisködmön (1968), Palacsintás király (1973), Csutak a mikrofon előtt (1975), Barátom, Bonca (1976), Tizenhat város tizenhat leánya (1979), A kisfiú meg az oroszlánok (1979), A Sipsirica (1980), Három szabólegények (1980), Tündér Lala (1981), Fürkész történetei (1983), Legyél te is Bonca! (1984), A fantasztikus nagynéni (1986).

– Több mint százan vagyunk egykori MTV-sek, akik összejárunk, és közös kulturális programokon veszünk részt. Ezeknek én vagyok az egyik koordinátora – mesélte.
Emellett tervezi egy memoárkötet kiadását is.

– Nem önéletrajzi könyvre gondolok, inkább olyasmire, ami a szakma általam megélt történetét dolgozza fel. Biztosan láttam valamit úgy és akkor, ahogyan és amikor más nem. És talán ez érdekes lehet a következő nemzedékek számára is.

bp18.hu, Kerékgyártó György

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva