Gyimesi László: “a siker idő és türelem kérdése…”

Szerző • 2014-10-07 • Egyéb, Hírek, Sport Gyimesi László: “a siker idő és türelem kérdése…” bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1993

Gyimesi László a Gloriett Sportegyesület elnöke szentül hisz a jövő sportgenerációjában. Véleménye szerint a felnövekvő ifjú sportolóknak az életben is meg kell állniuk a helyüket, ezért rendkívül fontosnak tartja a mentális és műveltségi felkészítést, illetve a tanulmányok összehangolását a sporttal.

4484_0

Mitől tart tehetségesnek valakit?

Mivel alapvetően mindenkit tehetségesnek tartok, így ezt a tehetséget keresem bárkiben. Senkiről sem szabad túl korán kimondani, hogy tehetséges, de az ellenkezőjét sem, ugyanis a gyerekek teljesen eltérő módon fejlődnek. Vannak az úgynevezett accelerált gyerekek, akik rendkívül hamar fejlődnek és eredményeket hoznak, illetve vannak a később érő típusok. Mindenkinek meg kell adnunk a lehetőséget, hogy megtalálja a saját útját.

Miben jobb az új rendszerű utánpótlás-nevelés?

A gyerekek még korábban kerülnek be az adott sportágakba, ezáltal korábban kerül sor a megmérettetésekre is. Elindult a harc a tehetségekért; Magyarország például az MLSZ nyilvántartása szerint közel 60.000 utánpótláskorú focistát tart számon, míg a Real Madrid, vagy az AC Milan csapata csak egyenként 60.000 saját nevelésű ifjú játékossal büszkélkedhet.

Screen Shot 2014-10-03 at 21.22.16

Hány éves kortól jelentkezhetnek?

Már 3 éves koruktól kezdve foglalkozunk velük, várjuk őket. Szerencsére megfelelő szakmai stábunk és infrastruktúránk van a magas színvonalú képzések megvalósításához. Van nyitott és fedett pályánk, műfüves és rövidített pályánk, ergo minden feltétel adott.

Mikor és hány évesen állapítható meg valakiről, hogy profiként is megállja a helyét?

Nekem szerencsém volt, mert Németországban, Olaszországban, Hollandiában is jártam tanulmányúton, így láttam sok mindent. Jelentős szempont a gyerekek szociális beállítottsága, genetikája, mentális teherbírása, ami viszont nem derül ki egyből. Amit nagyon hamar le tudunk szűrni a játék során az a gyorsaság és a térlátás, illetve, hogy mennyire terhelhető egy-egy játékos. Ha valaki tehetség, akkor kemény munkával és szorgalommal meg kitartással biztosan profivá válhat.

Screen Shot 2014-10-03 at 20.47.16

Mennyit edzenek játszanak a gyerekek?

Óvodásként kettőt, aztán tizenegy éves korig hármat, a fölött pedig négyet edzünk egy héten. Mi a rövidebb és robbanékony edzésekben hiszünk. Ezen kívül minden héten játszanak mérkőzéseket is a focistáink. Nagy hangsúlyt fektetünk a test megedzése mellett a mentális képesség fejlesztésére is. A Gloriett iskolával együtt fontosnak tartjuk, hogy műveltek legyenek a jövő sportolói. Szentül hiszem, hogy a jövő generációjának nem csak tehetségesnek de műveltnek is kell lennie, hisz az intelligencia a pályán is meglátszik. Ráadásul, ha valaki komolyan gondolja a sportot, akkor közszereplő lesz.

Screen Shot 2014-10-03 at 20.48.17

Volt olyan tanítványa aki felnőttként profi lett?

Torghelle Sándor volt az egyik ilyen tanítványom, de még testnevelő tanárként foglalkoztam vele. Nagyon szorgalmas akinek szenvedélye a futball, elragadta a labda bűvölete. Pont ezt hiányolom a mai gyerekekben, akik bár technikásak, de sokszor alvajárók a pályán.

Mikor lehet ismét az európai élvonalban a Magyar futball?

A Magyar futball egyik nagy hátránya, hogy a jelenlegi lépcsőfokokon nem mentek át a jelenlegi NB1-es futballisták. A generációváltásig még eltelik egy kis idő. Nagy hátrányunk a külföldi klubokhoz képest a szakember gárda hiánya. Itt az orvosi, rehabilitációs és minden más pl. mentális tréninget tartó szakemberekre gondolok.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva