Gyökerek és szárnyak a lőrinci könyvtárban

Szerző • 2017-10-10 • Hírek, Művészet Gyökerek és szárnyak a lőrinci könyvtárban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva438

Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta tanítványainak műveiből nyílt kiállítás Gyökerek és szárnyak címmel – alcíme a Kezdetek… –, a Lőrinci Könyvtárban. A kerületben ismert művésztanár élvezetes tárlatvezetésén sok mindent meg tudhattunk egykori diákjairól, akik közül többen áldoznak ma is a művészet oltárán…

A könyvtár kis galériája megtelt grafikákkal és festményekkel, hiszen igen sok tanítványa volt az immár nyugdíjas, művészetet oktató pedagógusnak, Gitta néninek, aki több mint fél évszázadig tanított a kerületben. Többek között a Karinthy Frigyes Gimnáziumban, melynek igazgatója, Hutai László meleg szavakkal köszöntötte egykori dolgozóját, kiemelve, hogy „évtizedeken át együtt lélegzet és dobbant a szíve tanítványaival, akik ezt az odaadást meg is hálálták alkotásaikkal.”

Szeretet és odaadás találkozott mindig pedagógusi munkájában – hangsúlyozta. – Itt most, széles spektrumon mutatják be tehetségüket diákjai, akik annak idején a játék helyett inkább a tollat és az ecsetet részesítették előnybe, akiknek dadája, ápolója, mentora és néha hajcsára volt egyszerre.

Azt is megemlítette, hogy az iskolában eresztettek gyökeret ezek a tehetséges művészpalánták, s itt kaptak szárnyakat is, amelyek messzire repítették őket, ezért is Gyökerek és szárnyak a kiállítás címe. Galgózcy Zoltán alpolgármester pedig azt emelte ki megnyitó beszédében, hogy Gitta néni sok évtizedes áldozatos tehetségkutatásának és ápolásának eredménye látható ezekben a nívós alkotásokban.

Öröm látni mennyi tehetség került ki a kezei alól, akik nemcsak a művészpályán vitték sokra – tette hozzá. Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta ezután hosszasan ecsetelte valamennyi kiállító tanítványának munkásságát, illetve életpályáját.

bp18.hu, Temesi László

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva