H2O Synchro SE – Felkészülés az olimpiára

Szerző • 2014-08-07 • Egyéb, Hírek, Könnyű, Sport H2O Synchro SE – Felkészülés az olimpiára bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva3985

A H2O Synchro SE vezetője Hámori Zsuzsanna, a Nemzet Edzője, aki magyarként először juthatott ki szinkronúszásban az olimpiára. Utánpótlás sportolói a válogatott java részét adják. A magyar és a nemzetközi versenyek mellett legfontosabb céljuk a Riói olimpiára történő kvalifikáció, ami ha sikerül, újabb olimpikonokkal büszkélkedhet majd a 18. kerület. A most lezajlott Junior VB csapatában öten is képviselhették a kerületet.

10527700_1453532314915213_1347578764474192222_n

Mi a megalakulásuk története?

1997 volt az alapítás éve. A cél az volt, hogy az egyesület rugalmasan tudja támogatni és édesapám által menedzselni a sportpályafutásomat. Erre azért volt szükség, mert az akkori egyesületemmel nehezen tudtunk megegyezni a kanadai felkészítésem kapcsán. Ennek 2000-ben meg is lett a gyümölcse, amikor Marsalkó Petrával magyar szinkronúszóként először vettünk részt a Sidney olimpián. Ezt követően kezdtem az egyesületben edzőként foglalkozni az utánpótlással.

Hogy került kapcsolatba a szinkronúszással, milyen eredményei voltak?

Szüleim fontosnak tartották, hogy mindenképpen sportoljak. Először Kiss Miklósnál tanultam úszni a Spariban, ahol nagyon tehetségesnek bizonyultam. Mind technikailag, mind mentálisan képes voltam arra, hogy élsportoló legyek, ugyanakkor a magasságom nem volt ideális. Kézenfekvő volt, hogy az adottságaimhoz illő szinkronúszást válasszam. A sportmúltam miatt nagyon hamar jöttek az eredmények. Egy év felkészülés után már 13 évesen a Sheffield-i Európa-bajnokságon és a Leeds-i világbajnokságon indulhattam.

aquatics-synchronized-swimming-1

Ott figyeltek fel Önre?

Igen, egy magyar származású kanadai bíró – Diane Világos – felfigyelt rám és mentorálni kezdett. Utána sorozatban minden évben magyar bajnok voltam. Ezen kívül a legbüszkébb a Junior Európa-bajnoki 5. helyezésemre, és az olimpiai részvételre vagyok.

A kerületben mit képvisel a H2O Synchro SE, melyek a célok?

Amit a sportágamban a Nemzet Edzőjeként képviselek az az egészséges sportra nevelés. Így sikerül megfertőzöm a gyerekeket és a szülőket az élsporttal. A legfőbb célom, hogy Kiss Szofin kívül Czegle Fannit és Schwarcz Anettet is kijuttassam a Riói olimpiára. Nagyon bízom bennük, hiszen már két olimpikonom van az előző olimpiáról.

10502360_10152460468527696_664644686411164622_n

Hogy alakul az utánpótlás bázis?

Sajnos a magas uszodabérletek és költségek miatt növekedett a tagdíj, így értelem szerűen csökkent az egyesületbe járó utánpótlás létszáma. Remélem szeptembertől újra fel tudom építeni a létszámot, és sok kis gyerek kap majd kedvet a szinkronúszáshoz.

Milyen eredményeket hoznak a gyerekek?

Szinte minden évben a gyerek korosztályban országos bajnokok vagyunk, és rendszerint a környező országok versenyein is az első ötben végzünk. Az utánpótlás korosztályommal viszont a szomszédos országok megmérettetésein mindenkit legyőzünk, és ma ők adják a válogatott gerincét.

2276_0

Mire a legbüszkébb az egyesülettel és csapattal?

Arra, hogy a hozzám rózsaszín pici táskával érkező kislányok a kezem alatt komoly sportolókká nevelődtek az évek során.

Hányan és kik vannak jelenleg a Junior VB csapatban?

Jelenleg 12 fő volt versenyző és az egyesületemből Fodor Adél, Fodor Helga, Harcsa Viktória, Czegle Fanni, Schwarcz Anett szerepelt a csapatban.

Mit várt, és mennyire elégedett a teljesítménnyel?

A csapat 17. helyen végzett és a kombinációs kűrrel egy rossz sorsolás miatt pár ponttal le csúsztunk a 13. helyes döntőről. Részemről elégedett vagyok az eredményekkel, hiszen sportolóim hozták az általam elvárt teljesítményt.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva