Hajdú Bálint Kadosa: a mindennapok része legyen az evangélium

Szerző • 2015-10-01 • Hírek, Közélet Hajdú Bálint Kadosa: a mindennapok része legyen az evangélium bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva3989

Minden hely foglalt volt szeptember 20-án a pestszentimrei református templomban, ahol Hajdú Bálint Kadosát iktatta be Illés Dávid esperes. Az új lelkész a 30 évnyi szolgálat után nyugállományba vonult Orbán Kálmán helyét vette át a közösség élén. Az új lelkipásztort kérdeztük. Nézze meg cikkünkben a WEBHÍRADÓ18 lelkésszel készített videóinterjúját is!

Minden hely foglalt volt szeptember 20-án a pestszentimrei református templomban, ahol Hajdú Bálint Kadosát iktatta be Illés Dávid esperes. Az új lelkész a 30 évnyi szolgálat után nyugállományba vonult Orbán Kálmán helyét vette át a közösség élén. Az új lelkipásztort kérdeztük.

A közösség meghívását elfogadva látja el szeptember elejétől a lelkészi feladatokat Pestszentimrén. Egy meghívást nehéz visszautasítani, de nem is illik. Mégis, mi volt az, ami kimondatta önnel az igent?

reform01_bent

– Az invitálás természetesen jóleső volt. Amin elgondolkodtam, az az volt, hogy – sportos hasonlattal élve – „ringbe szálljak”-e.

Végül mégis megtette…

– Igen, mert végiggondoltam, s arra jutottam, ha engem hívnak meg, ha, rám gondolnak, akkor jönnöm kell.

A cél világos

Nem messziről érkezett, innen a szomszédból, a 17. kerületből. Ettől függetlenül megkérdem: volt-e, s ha igen, milyen kapcsolata az itt élőkkel?

– A választási folyamatot megelőzően jószerivel semmilyen. Két éve prédikáltam itt egy istentiszteleten, helyettesítve tisztelt elődömet, Orbán Kálmánt.

A beiktatása óta azonban minden bizonnyal közelebb került a gyülekezethez, így akár láthatja is a közös célokat.

– A cél világos Jézus követői számára. A küldetésünk, hogy világosság legyünk, só és kovász. Egyéni életünkkel éppúgy, mint közösségként egy településen. Ezek Jézus képei, s arra utalnak, hogy mindaz, amit mi nagyon is tapasztalható módon kaptunk Tőle, azt hitelesen megéljük, s továbbadjuk az emberek felé. Vagyis, „bele kell vinni” az evangéliumot a mindennapokba.

A WEBHÍRADÓ18 interjúja a lelkésszel:

Befogadó légkör

Mint például?

– Az iskolánk nagy lehetőség minderre, de már most látom, nem lesz könnyű küldetés jól csinálni. Szeretném felkutatni azokat a lehetőségeket, ahol Pestszentimre javára tehetjük a jót… Hadd mondjak egy hasonlatot: a só csak akkor ízesít, ha betesszük a levesbe. A tányér mellett nem sokat ér. Ezt kell követni, ez a feladat és a cél egyszerre. A legfontosabb azonban a gyülekezet. Hangsúlyoztam is a megismerkedésünkkor: a sorrend legelején a közösség áll.

Az elődje, Orbán Kálmán 30 évig vezette ezt a közösséget. Mit szeretne mindenképpen megtartani a munkásságából?

– Sok mindent vitt véghez rajtuk keresztül Isten e közösségben. Kálmán mesélt nekem arról, mi fogadta őket az ideérkezésükkor. Jóformán gyülekezet sem volt… Nekiláttak, egyszerre építették a lelki és a fizikai házat. A hűségük példa értékű a számomra. Erre kell továbbépíteni azt, ami már az én feladatom. Kálmánról a gyülekezetben úgy beszélnek, mint aki barátságos, közvetlen volt az emberekkel. Ezt a befogadó légkört tovább kell vinni. A beiktatásomkor a barátaim, a családtagjaim közül sokan mondták: milyen összetartó, szeretetteljes légkörű a gyülekezet. Ebben Kálmán munkája is benne van, ez jó irány.

reform02_bent

Tudni a jó utat

Minek köszönhetően döntött a lelkészi hivatás mellett, és ebből az elmúlt években mit sikerült megvalósítani?

– A mi döntésünk már csak válasz – ezt vallom teljes szívvel. 16 éves koromban született meg bennem ez a válasz, vagy ha úgy tetszik, választás. A hívő embernek megvan az a nagy ajándéka, hogy attól kérhet útmutatást, aki magával az élettel ajándékozta meg. Isten céltalanul nem tesz semmit. Hosszabb folyamat volt, míg felismertem: Isten ezt az utat szánta nekem. Ez a nyolcadik évem lelkészként. Azt gondolom, ez volt a felkészülés időszaka. Sok tapasztalat, formálódás, magaslatok és mélységek, hogy most úgy állhassak itt, ahogy. Megvalósítani… De inkább azokat a közösségeket kellene megkérdezni, ahol eddig megfordultam.

Egy év múlva mivel lenne elégedett?

– Azért imádkozunk többekkel hétről-hétre, hogy megérthessük azt az irányt, amit Isten e gyülekezetnek szán. A mindennapi szolgálat úgy nyerhet értelmet, ha tudjuk, merre kell mennünk. Akkor lennék elégedett, ha arról beszélgetnénk, hogy e szerint járja útját a gyülekezet.

bp18.hu, Róth Ferenc

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva