Hála és köszönet jár az ’56-os hősöknek

Szerző • 2015-11-06 • Hírek, Közélet Hála és köszönet jár az ’56-os hősöknek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1612

A Hargita téren emlékezett meg a kerület 1956 mártírjairól a Nemzeti Gyásznapon.

Az 1956-os forradalom és szabadságharcban elesetteken kívül a megtorlás során kivégzettek, a bebörtönzöttek, az internáltak, és a terror elől külföldre menekülők is áldozatok, rájuk is emlékezünk november 4-én. Minderről Ughy Attila polgármester beszélt a Nemzeti Gyásznapon a Hargita téren.

– Áldozataink emléke kötelez bennünket arra, hogy rendet tegyünk a fejekben, hogy a következő generációknak szemernyi kételye se maradjon afelől, milyen volt a kommunista terror természete.

56_03_bwent

A kommunizmus és annak vérben és gyászban fogant életidegen diktatúrája. Az a diktatúra, amely nem akart nyomot hagyni maga után, amely önmaga védelmében nem tűrte a tiszta szándékok vezérelte tiszta cselekvést, és amelyben a józan ész, a felelősségérzet, a másokért való küzdelem épp annyiszor elbukott, mint az igazságosságra, az önérdek képviseletére, a saját hazánkban, saját értékeink szerinti, saját és szabad életre való törekvés összes mozzanata – mondta az 1956-os emlékműnél Ughy Attila.

Dömötör Csaba, a kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkár úgy megemlékezésében úgy fogalmazott, hogy a pesti srácoknak is köszönhető, hogy1990-ben vér nélkül kaptuk meg mindazt, amiért sokan a pesti srácok közül az életüket adták.

56_01_bent

– Sohasem szabad elfelejteni, hogy a ma szabadságában az ő küzdelmük is benne van. Hálával és köszönettel tartozunk ezért nekik.

Az emlékműnél Magyarország kormánya nevében Dömötör Csaba helyezett el koszorút. Szintén koszorúval rótta le kegyeletét az áldozatok előtt Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata nevében Ughy Attila, Molnár Ildikó főjegyző asszony és Lévai István Zoltán polgármester helyettes. Koszorúval emlékezett Kucsák László országgyűlési képviselő, Lomnici Zoltán, a legfelesőbb bíróság volt elnöke, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége nevében Sántha Gábor és Szentiványi György, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége nevében Csürke Károly és Kovács Lajos.

56_02_bent

A megemlékezést megelőzően koszorút helyezett el Áder János köztársasági elnök, Kövér László az országgyűlés elnöke, Budapest Főváros Kormányhivatala XVIII. kerületi Hivatala nevében Hodruszky Csaba hivatalvezető és Pilcsák Csaba József, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. nevében Banyár László vezérigazgató, Péntek László Körösfő alpolgármestere, illetve a XVIII. kerületi pártok és civil szervezetek, valamint oktatási intézmények képviselői.

bp18.hu, P.A.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva