Hamarosan jön az új ezres bankjegy

Szerző • 2018-01-23 • Hírek, Közélet Hamarosan jön az új ezres bankjegy bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva925

Március elsején új ezer forintos bankjegyek kerülnek forgalomba, a régiekkel október 31-ig lehet majd fizetni.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden a honlapján felhívta minden olyan parkoló- menetjegy- ital-és áruautomata-üzemeltető figyelmét, hogy a hátralévő egy hónapban készítsék fel a berendezéseiket az új ezresek elfogadására, hogy a lakosságnak ne okozzon problémát az új bankjegyek használata az automatáknál.

Aki esetleg elfelejti felhasználni az ezreseit október 31-ig, az sem tragédia, hiszen a határidő lejárta után még három évig minden bank- és postafiókban beválthatók a régi ezresek. Ha még ez sem lenne elég: húsz évig az MNB lakossági pénztárában díjmentesen is beválthatók az új ezresekre.

A régi 10 000 forintos bankjegyek bevonásáról még nem hozott döntést a jegybank, ezért ennek a címletnek a régi és az új változata továbbra is korlátozások nélkül használható a készpénzforgalomban. Az MNB 2014-ben kezdte meg a forint bankjegyek megújítását, amelynek célja, hogy a régi címleteket egységes, korszerűbb biztonsági elemekkel rendelkező, a bankjegyvizsgáló gépek által is könnyebben kezelhető bankjegyekre cserélje. A programban az elmúlt években a hatból már négy címlet megújult és bevonták a régi 20 000, 5000 és 2000 forintos bankjegyeket, amelyekből már csak az új változatokkal lehet fizetni.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva