Hamis libamáj: összekeverték a belsőségeket, lecsapott a NÉBIH

Szerző • 2015-11-11 • Hírek, Közélet Hamis libamáj: összekeverték a belsőségeket, lecsapott a NÉBIH bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1647

A NÉBIH nem kevesebb, mint 2 tonna fagyasztott ”libamájat” vont be, amiért azokat kacsamájként árulta a Kurunczi Hús Bt felszámolás alatt álló cég. A hamisított termékek értéke 10 millió forint volt.

Az élelmiszerhamisítás elkövetője milliós nagyságrendű bírságra számíthat – írta a honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Ijesztő és egyben hihetetlen, hogy mik megtörténhetnek az élelmiszer-iparban. Egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy a termék, amit megvásárolunk, valóban azt tartalmazza, amit ráírnak a zacskójára, vagy a csomagolására. És itt nem a véletlen hibákról beszélünk, hanem arról, hogy a gyártók direkt megvezetik a vásárlókat.

A NÉBIH november elején fokhagymakrémeket ellenőrzött, és bár csak kisebb hiányosságokat találtak, azért mégis belefutottak egy rendellenességbe. A vizsgálatok során kiderült, hogy az egyik termék esetében a gyártó benzoesav tartósítószert is használt a szorbinsav mellett. Ezt ugyan fel is tüntette terméke csomagolásán, azonban a benzoesav tartósítószert egy európai uniós rendelet alapján nem lehet alkalmazni a fokhagymakrémek esetében. Az élelmiszer-előállító ellen hatósági eljárás indult. A NÉBIH jelzését követően a gyártó a receptúrát megváltoztatta ugyan, de önkéntelenül is eszünkbe jut a kérdés, hogy ehhez miért kellett megvárniuk a hatósági ellenőrzést?

A NÉBIH-nek rengeteg munkája van: október végén egy édesipari üzemben rovarokat, illetve rágcsálókat is találtak, több helyen is jelöletlen élelmiszerekre bukkantak, és a Hai Nam Pho-t is nekik kellett bezárniuk. Sokat köszönhetünk a NÉBIH-nek.

fotó: roolnet.hu

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva