Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mentőszolgálata

Szerző • 2021-03-01 • Hírek, Közélet Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mentőszolgálata bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva48

Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mentőszolgálata, amelynek rohamkocsiján mintegy ötszáz önkéntes több mint száztízezer embert látott el az elmúlt évtizedekben – közölte a szeretetszolgálat. Az M28-as hívójelű rohamkocsi Budán, a Batthyány téren állomásozik, innen indul helyszínre. Az Országos Mentőszolgálat ügyeletese évente átlagosan 1500 alkalommal riasztja a mentőautót, amelyhez egyedülálló módon százhúsz tagú személyzet tartozik – olvasható a közleményben.

A máltai rohamkocsin szolgálatot teljesítő négy önkéntes – orvos, ápoló, szekundáns, gépkocsivezető – egészségügyi szakdolgozó, illetve a szeretetszolgálat képzésén végzett civil segítő. Utóbbiak között van mérnök, operatőr, katolikus pap, akik valamennyien kemény vizsgák után, segédápolóként lettek tagjai a mentő személyzetének – írták.

A közlemény szerint az önkéntes mentés évszázados hagyományát élesztették fel a magyar máltaiak az 1990-es évek elején, amikor elkezdték szervezni modern kori önkéntes mentőegységeiket. A Szuverén Máltai Lovagrend magyar szervezete egy, a már meglévő mentési rendszerbe illeszkedő, kizárólag önkéntesekkel működtetett mentőszolgálatot alapított 1991-ben, majd nem sokkal később a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is elindította rohamkocsiját.

Budapest, 2021. március 1.
Bencsik Ottó gépkocsivezetõ, Szabján Imre mentõápoló és Imolya Patrícia, a Semmelweis Egyetem ötödéves orvostanhallgatója, szekundáns (b-j) a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei kórházba szállítanak beteget egy fõvárosi idõsek otthonából 2021. február 26-án. Harminc éve, 1991. március elsején indult el a kizárólag önkéntesekkel mûködõ Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentõszolgálata.
MTI/Szigetváry Zsolt

A két szervezet 1993 őszén egyesült, és azóta folyamatosan végzi tevékenységét Budapest területén. A Máltai Mentőszolgálat autói a kezdetektől a legmodernebb eszközökkel felszerelt mentőautókként a legmagasabb kategóriába sorolva rohamkocsiként vonulnak. A máltai mentőegység volt az első, amelyen helyszíni vérrögoldó kezelést lehetett végezni, és a máltai rohamkocsin volt először vezeték nélküli ultrahangkészülék – tudatta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Forrás: MTI

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva