Harmonikus társbérlet – irodalom és festészet a Zilaiban

Szerző • 2016-01-28 • Hírek, Művészet Harmonikus társbérlet – irodalom és festészet a Zilaiban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1024

Művészetbarát félhomály fogadta a Krúdy Gyula Irodalmi Kör vendégeit január 21-én a Zila Kávéházban. A meghívó Horváth Emese Csilla festőművész kiállításának megnyitójára és M. Jankó János költő Gyökerek című kötetének bemutatására invitált. És meglepetés is volt…

Kanizsa József író, költő, a Magyar Kultúra Lovagja köszöntőjéből fény derült a meglepetésvendég kilétére Herceg Teréz festő személyében. Horváth Emese Csilla szavait idézve:
Kiállításom vendégművésze barátom és festőtársam, aki egy technikákat bemutató képsorozattal kedveskedik nekünk.

A húszféle technikával készült képsorozat főszereplője egy vitamindús csipkebogyó volt. Jó barátokhoz illően Horváth Emese Csillát Herceg Teréz mutatta be:

Több mint tíz évvel ezelőtt egy mandalafestő tanfolyamon találta magát, üvegre festette a belső látásából fakadó műveit. 2011-től Simon M. Veronika festőtanodájában tanult. Elvégezte az alapkurzusokat és az azokra ráépülő szakkurzusokat. 2015-ben vehette át a mesterdiplomáját. Folyamatosan tanuló amatőr festőnek vallja magát.

krudy01_bent

Ezek után Emese vette át a szót:
Nagyon szeretem a modern festőtechnikákat, így a festőkéssel, bankkártyával és ujjal történő festést. Az itt kiállított képeim nagy része is ily módon készült.

Az est másik vendégét, M. Jankó János költőt Kanizsa József kérdezte a kezdetekről.
1947-ben Nagyszakácsiban születtem, Somogy megyei legény vagyok. Az irodalom, a versek és a zene szeretetét a budapesti Szemere Bertalan Általános Iskolában szívtam magamba – kezdte a költő. – Különböző zenei műfajokban is kipróbáltam a tehetségemet. Ezzel magyarázható, hogy az Operaház gyermekkórusában eltöltött éveimet a Kentaur nevezetű beatzenekari karrier követte. Katonaéveim alatt, mint sokan mások, verseket írtam, majd jöttek a dolgos évek, család, munka, otthonteremtés.

Nyugdíjas éveire új erőre kapott M. Jankó János versszeretete.

2009-ben ismertem meg Kanizsa Józsefet, akinek biztatására és segítségével alkottam. 2012-re beérett a munka gyümölcse, Kárpátok fohásza címmel megjelent első verseskötetem. És tessék, most itt vagyok a Krúdy irodalmi kör rendezvényén, ahol immár a második verseskötetemet, a Gyökerek címűt mutathatom be a kerület verseket kedvelő és értő közönségének.

krudy02_bent

A hangulatos irodalmi esten házigazdaként részt vett Ujvári Ferenc versmondó, Király Lajos író, műfordító, a Magyar Kultúra Lovagja, Németh Nyiba Sándor költő, zeneszerző és Kőhalmi Kristóf gitárművész is.

bp18.hu, Gönczöl András

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva