Három nap önként, jókedvűen

Szerző • 2015-10-27 • Hírek, Közélet Három nap önként, jókedvűen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva896

Önkéntes munkát végeztek a IV. és VIII. kerületi diákok a pestszentimrei Ady Endre Általános Iskolában. A segítőkhöz természetesen csatlakoztak az adys tanulók is, hogy együttesen tegyék szebbé az intézmény környezetét.

A 72 óra kompromisszum nélkül egy szociális önkéntes akció, amelyet a három történelmi keresztény egyház, Budapest főváros és az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezett. Az akció Magyarország fiatalságát hívta immár nyolcadik alkalommal közös összefogásra, hogy együtt tegyenek másokért, környezetünkért. Országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítettek közhasznú feladatokat, amelyek lehettek szociális, ökológiai és fejlesztő jellegűek.

Példát kell mutatnunk az ifjúságnak, ezért amikor csak tehetjük, részt veszünk minden olyan kezdeményezésben, amely hozzásegíti a diákokat ahhoz, hogy megmutathassák mire képesek kétkezi, szorgos munkával – hangsúlyozta Diráné Huszár Gertrúd, az Ady iskola szaktanára, Pestszentlőrinc–Pestszentimre Önkormányzat Idősekért–Fiatalokért Közalapítványának kuratóriumi titkára.

Ha megteremtjük a feltételeket ahhoz, hogy a diákok kamatozatni tudják tudásukat, kreativitásukat, szívesen vesznek részt bármilyen karitatív tevékenységben. Az alapítvány által mi magunk is számos hasonló programot szervezünk a kerületben, így nem okozott nehézséget, hogy részt vegyünk a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű projektben.

A rendezvény megnyitóján Galgóczy Zoltán alpolgármester, Bogárné Kováts Judit intézményvezető köszöntötte a népes diáksereget.

„Jót tenni jó!” E szavakkal nyitotta meg a rendezvényt Galgóczy Zoltán alpolgármester. Az alpolgármester hangsúlyozta: „A mindennapokban vállalt szolidaritás, a segítségnyújtás fontos építőpillére a jó közösségi szellem kialakításának. Kiemelkedően fontos, hogy az ifjúság olyan értékeket képviseljen, amelyek pozitívan hatnak a jelenre és a jövőre egyaránt. Nem szabad közömbösen elmenni a segítségre szorulók mellett. Tegyünk közösen jelenünkért, jövőnkért, egymásért! Az önkéntességhez lelkesedés, motiváció, szabad akarat és kreativitás kell. Aki rászánja az idejét arra, hogy a közösség érdekében is tevékenykedjen, hamar megtapasztalhatja, hogy jót tenni jó!”

ady01_bent

Az Ady iskolába a VIII., valamint a IV. kerületből érkeztek diákok, hogy segítséget nyújtsanak a díszkert növényekkel való beültetésénél, valamint a kerti bútorok lefestésénél. A lelkes kis csapat munkáját az Adys tanulók önkéntes csoportja is segítette. A szorgos kezű fiatalok 150 árvácskát, valamit 20 tő krizantém virágot ültettek el szakszerűen az iskola kiskertjében. Amíg a gyerekek szorgoskodtak, a Borostyán Szociális Szolgálat nyugdíjasai szendvicseket készítettek a kis kertészeknek. Az iskola tanulói Bara Patrik nyolcadik osztályos tanuló vezetésével kétszáz kókuszgolyó elkészítésével járultak hozzá a szíves vendéglátáshoz.

– Nagyon jó érzés volt megtapasztalni, hogy milyen lelkesek a gyerekek – mondta Dámsa József önkormányzati képviselő, Pestszentlőrinc–Pestszentimre Önkormányzat Idősekért–Fiatalokért Közalapítványának elnöke.

Jó hangulatban, örömmel tevékenykedtek, látszott rajtuk, hogy tényleg tiszta szívvel, örömmel szorgoskodnak. Bár sokan nem is ismerték egymást, hiszen különböző kerületekből érkeztek, mégis összehangoltan és profi módon dolgoztak. Minden elismerésem a Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola lelkes tanárainak, akik felvállalták, hogy saját munkájukkal is hozzájárulnak a rendezvény kimagasló sikeréhez.

A 72 óra kompromisszumok nélkül irányította rá a figyelmet az összefogás erejére és arra ösztönözte a fiatalokat, hogy aktív és tudatos résztvevői legyenek a közösségi-és társadalmi életnek.
A program során a résztvevők a közösségben végzett munka örömével gazdagodtak és a másokon való segítés öröme töltötte be őket, ami nem csak 72 órára szól.

A rendezvényen az M2 televízió stábja egy rövid kisfilmet készített a projektről.

bp18.hu, Fülep Erzsébet

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva