Hatodik tanévben jár a Nyugdíjas Akadémia

Szerző • 2017-09-21 • Hírek, Oktatás Hatodik tanévben jár a Nyugdíjas Akadémia bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva429

Aktív életet és rendszeres programot kínál a hallgatóinak a Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Nyugdíjasok Akadémiája (NYAK). A szeptember 9-i előadás témája az Örök Város volt. Port Tivadarné programkoordinátort az akadémia megszületéséről, múltjáról is kérdeztük.

– A kerületi önkormányzat felkérésére a Zsigmond Király Egyetem komplex program keretében gondoskodik az idősek ismereteinek bővítéséről. Az együttműködés keretében 2012 szeptembere óta tartanak előadások és különféle tanfolyamokat. A közelmúltban a hatodik tanévet, azaz a tizenegyedik szemesztert kezdtük meg, úgyhogy nekünk már múltunk van – mondta Port Tivadarné.

Van jövőjük

Bizonyára az is, azonban ismerve az előadások és a tanfolyamok sikerét, elmondható, hogy jövőjük is…

– Remélem, igaza van, mert az elmúlt évek azt sugallják, hogy érdemes csinálni, érdemes odafordulni az idősebbek felé is. Ezt bizonyítja, hogy egyre több résztvevője van az előadásoknak és a tanfolyamoknak is. Rengeteg támogatást kapunk Ughy Attila polgármestertől, aki igazán odafigyel az idősekre. A célja az, hogy az akadémia az ismeretek, a tudás átadása mellett a nyugdíjas hallgatók közösséggé formálásához is hozzájáruljon. Most már elmondható, hogy mindez sikerrel járt. Olyannyira, hogy a tanév végén az önkormányzat még egy kirándulással is meglepi az aktív hallgatókat.

Ez lesz októberben
A Nyugdíjas Akadémia a következő hónapban négy előadással várja az érdeklődőket. Október 7-én Az iszlám mai szemmel címmel hallhatnak előadást, egy héttel később, 14-én a korszerű táplálkozásról lesz szó, 21-én pedig a reformáció kultúrtörténeti jelentőségéről. A hónap utolsó szombatján, 28-án a Gyógyíthat-e a filozófia? kérdést teszi fel az előadó a hallgatóknak, s meg is válaszolja azt.

Honnan hova jutottak az indulás óta?

– Mondhatom, messzire, ami azt jelenti, hogy újabb és újabb témájú előadásokra és tanfolyamokra lett igény. A részvétellel kapcsolatban azt hiszem, az árulja el a legtöbbet, hogy az induláskor nem voltunk többen negyvennél, ma viszont már 640-en vagyunk, akiknek a fele aktív, rendszeres résztvevő.

Feltárult Róma

Kérem, mesélje el, milyen volt a „római kirándulás”.

– Olyan, mintha ott lettünk volna Róma utcáin, terein, templomaiban. Köszönhetően Jászberényi Józsefnek, aki a képeken túl szavakkal is láttatta azt a páratlan értéket, amely mindenki előtt feltárul a városban járva. Az előadó azt is elmondta, hogy ezek a templomok többek, mint szép műemlékek, egy vallás, egy kultúra és egy értékrend vizuális enciklopédiái. Beszélt arról is, hogy a kereszténységet belülről és kívülről is veszély fenyegeti, olyan „férgek” rágják, mint a globalizáció vagy a homo infantilis, annak a gyermekes, önző embertípusnak a hozzáállása, amelyik képtelen érdemben foglalkozni az egy térben élő különböző etnikumok kultúrájából és vallási gondolkodásából eredő konfliktusokkal.

bp18.hu, R.F.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva