Havazás, havazás!

Szerző • 2019-01-08 • Hírek, Közbiztonság, Közélet Havazás, havazás! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva717

Az országos havazás Budapestet is elérte január 8-án kedden. Délutánra a ferihegyi reptér egyik kifutóját is le kellett zárni, több baleset is történt az utakon. Legyenek óvatosak, mert változékony és csapadékos idő várható a továbbiakban is: felmelegedés és fagy váltja egymást. Mutatjuk a részleteket!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb előrejelzése szerint szerda estig döntően erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, csupán átmenetileg vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet, és többfelé várható csapadék. A hőmérsékleti változásoktól függően lehet hó, havas eső, eső és ónos eső is.

Több baleset is volt Budapesten a megváltozott időjárási viszonyok miatt.

A BKK valós idejű közlekedési információs oldala szerint Budapest XXI. kerületében húzódó Weiss Manfréd úton történt baleset 17 óra előtt. Az index.hu úgy tudja, hogy három autó csúszott egymásnak, a sérültekről itt sincs hír.
Baleset történt a Gyáli úti felüljárón a Könyves Kálmán körút előtt a középső sávban és a II. kerületben, a Kapy utcában a Nagybányai út közelében is.

A rendőrség tanácsai szerint ilyen időjárási körülmények között érdemes:

– a haladási sebesség csökkentése,
– a figyelmes vezetés,
– a követési távolság növelése,
– a gyalogosokra való nagyobb odafigyelés,
– a nagyobb oldaltávolság tartása a kétkerekű járművek melletti elhaladáskor

A havazás miatt pályalezárás volt Ferihegyyen

Lezárták a Liszt Ferenc repülőtér egyik kifutópályáját kedden, a másikat folyamatosan tisztítják a leesett nagy mennyiségű hó miatt. A fel- és leszállás is akadozott a rossz látási viszonyok következtében. Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője az InfoRádiónak elmondta, hogy az erős havazás miatt folyamatosan dolgoznak az új norvég hóeltakarító gépek.

Kiderült: nemcsak a lehullott hó mennyisége okoz gondot, hanem az is, hogy a sűrű havazás miatt erősen korlátozottak a látási viszonyok – olyan, mintha nagy köd lenne.

Hardy Mihály azt tanácsolta, hogy az utasok a szokásos 2 helyett 3 órával előbb menjenek ki Ferihegyre, és a reptér honlapján folyamatosan ellenőrizzék a járatinformációkat, mert óráról órára változik a helyzet.

Budapest, 2019. január 8.
Kutyájával játszik egy nõ a behavazott Tabánban 2019. január 8-án.
MTI/Szigetváry Zsolt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése:

Szerda estig többfelé várható csapadék: északkeleten végig havazás várható, másutt kezdetben eső, havas eső, majd egyre inkább hó valószínű. Az északnyugati szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire +1 és -7 fok között alakul, amely főként az ország középső részein az éjszaka első felében áll be. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +4 fok között várható, északkeleten lesz a hidegebb.

Csütörtökön erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak rövid, átmeneti felszakadozások lehetnek. Szórványosan számíthatunk havazásra, havas esőre, hózáporra. Az északi szelet erős lökések is kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -10 fok között alakul, de a derültebb, vastagabb hóval borított tájakon ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és +3 fok között várható.

Pénteken a változó felhőzet mellett többórás napsütés várható, majd estétől észak, északnyugat felől megnövekszik a felhőzet. Napközben csak néhol fordulhat elő kisebb havazás, hózápor. Késő estétől északnyugat felől havazás kezdődik. A északnyugati, nyugati szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -10 fok között alakul, de a derültebb, hóval borított tájakon ennél jóval hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet +2 és -4 fok között várható.

Szombaton erősen felhős vagy borult lesz az ég, főként délnyugaton lehet vékonyabb, szakadozottabb a felhőzet. Több helyen várható jellemzően kis mennyiségű vegyes halmazállapotú csapadék: reggelig döntőn hó valószínű, napközben délnyugat felé haladva egyre inkább havas eső, eső valószínű, néhol esetleg ónos eső is lehet. A nyugati, északnyugati szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -10 fok között alakul, de a kezdetben gyengén felhős, hóval borított tájakon ennél hidegebb is lehet. Hajnalra enyhül az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +6 fok között várható, északkeleten az alacsonyabb értékekkel.

Fotó: MTI

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva