Havazás és hideg! – hétvégén beköszöntött a tél

Szerző • 2014-12-27 • Hírek, Könnyű Havazás és hideg! – hétvégén beköszöntött a tél bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva3055

Téliesre fordult az idő, a hőmérséklet is több fokkal visszaesett, napközben sem lesz 0 foknál melegebb. Budapesten is készenlétben kell tartani a hólapátokat, hiszen az időjósok újabb havazást ígérnek január első hétvégéjére – a 18. kerületben a Városgazda hókotrói már készenlétben vannak.

Végre felcsillant a remény a telet és havat várók számára: a hétvégén délnyugat felől egy mediterrán ciklon érte el hazánkat, mely többfelé az országban meghozta az idei tél első jelentősebb havazását.

havas01_bent

A ciklon pályája bizonytalan, azonban az ország nagy részén vasárnap havas, téli idő köszöntött  be. A légörvény érkezésével egyidejűleg egyre többfelé viharossá fokozódott az északi, északkeleti szél, így bizony hófúvás is kialakult az ország több területén és további hótorlaszokat emelhet a szél.

A ciklon mögött a jövő hét első felében kemény éjszakai fagyokra, napközben is hideg, fagyos, téli időre készülhetünk.

A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Péterhalmi úti telephelyén is megkezdődött a téli felkészülés, a hókotrók már készültségben várják a havazást.

hokotro_bent

Szombat és vasárnap megérkezett az első hó

Szombaton az ország nagy részén többnyire erősen felhős idő volt. Eleinte néhol hózápor, majd délutántól nyugat felől havazás kezdődött. A minimumhőmérséklet mínusz 6 és mínusz 1 fok között, a maximumhőmérséklet mínusz 2 és plusz 1 fok között volt.

ho01_bent

Vasárnap az ország több területén hullott hó. A szél többfelé megerősödik, főként nyugaton viharos széllökések fújták a hópelyheket. A leghidegebb órákban mínusz 6 és mínusz 1 fok volt. Napközben mínusz 2 és plusz 1 fok között alakultak a maximumok.

Szerdán akár -15 fok hideg is lehet

Hétfőtől naposabb, szárazabb, ezzel együtt nagyon hideg idő köszöntött be. A hét elején elszórtan lehet egy-egy hózápor, majd a hét közepén már többfelé -15°C körüli minimumokat mérhetünk majd.

Kedden a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarhatják meg, elszórtan hózáporok, a Dunántúlon intenzív hózáporok is lehetnek. Szeles marad az idő, nyugaton hófátúvás továbbra is előfordulhat. Hajnalban többfelé -10°C alá csökkenhet a hőmérséklet, és napközben is fagyni fog.

Szerdán napos, száraz időre van kilátás, a légmozgás is mérséklődik. Emiatt nagyon hideg lesz a hajnal, helyenként -15°C köré csökkenhet a hőmérséklet, nappal is mindössze -2, -7°C várható.

Az Időkép frissülő cikkéből folyamatosan lehet tájékozódni a várható havazásról.

Forrás: MTI, OMSZ, idokep.hu

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva