Havi 200 ezerrel támogatják a leendő háziorvosokat a 18. kerületben

Szerző • 2015-11-19 • Hírek, Közélet Havi 200 ezerrel támogatják a leendő háziorvosokat a 18. kerületben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1156

Jövő januártól havi 200 ezer forintos támogatást kapnak azok a leendő gyermekorvosok vagy háziorvosok, akik a rezidens támogatás keretében vállalják, hogy szakképesítésük megszerzését követően a XVIII. kerületben fognak praktizálni. Mint azt a Rádió Orientnek Ughy Attila polgármester elmondta, a gyermekorvos-utánpótlás kérdése mára égetővé vált, hiszen néhány éven belül nem lesz, aki ellátja a lakosokat.

A XVIII. kerület önkormányzatának képviselő testülete november 12-én napirendi pontként tárgyalta a rezidens-támogatás bevezetését, amellyel a gyermek-és háziorvosi pályát szeretnék vonzóvá tenni. Miután megszavazták a rendeletet, így jövő januártól havi 200 ezer forintos támogatásban részesülnek azok a rezidensek, akik vállalják, hogy szakorvosi vizsgájukat követően gyermek-vagy háziorvosként Pestszentlőrinc-Pestszentimrén vállalnak praxist.

Mint azt a polgármester elmondta, a kerületben a gyermek háziorvosok kétharmada 55 év feletti és több mint a fele már a 60 éves kort is betöltötte. „Muszáj volt tehát egy, a támogatásukat szolgáló programot indítanunk, mert rövid időn belül fennakadások keletkeznének az ellátásban” – hívta fel a figyelmet Ughy Attila. Hozzátette: mivel a program jövő év januárjában indul, leghamarabb másfél év múlva állhat szolgálatba új gyermek-háziorvos a kerületben.

Az országosan is jellemző gyermek, illetve háziorvos-hiánynak a polgármester szerint csak az egyik oka az anyagi háttér, a másik a munkakörülmények. „Fontos az is, hogy mekkora szakmai hátteret, továbbképzési lehetőségeket tud biztosítani az adott önkormányzat, hiszen egy háziorvosnak bizonyos településrészeken pszichológiai és szociális jellegű feladatokat is el kell látnia” – mutatott rá. Hozzátette: a most meghirdetett program a szakvizsga letételéig és a tényleges munka megkezdéséig szól, hogy utána milyen egyéb támogatást tud nyújtani az önkormányzat, az jellemzően az adott praxistól függ.

Forrás: orientpress.hu

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva