Házhoz vitt húsvéti ajándékcsomag

Szerző • 2019-04-19 • Hírek, Közélet Házhoz vitt húsvéti ajándékcsomag bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva707

Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata ezúttal is igyekezett megköszönni az időseknek azokat az aktív éveket, amelyekkel lehetővé tették a fiatalabbak felnevelkedését. Az Alacskai úti Idősek Otthonában élőknek már az ünnepet megelőzően, április 16-án kivitték és a polgármester közreműködésével átadták a hagyományos élelmiszercsomagot – írta cikkében a bp18.hu.

Nagyhéten a kerület különböző helyszínein mintegy húszezer élelmiszercsomagot osztott ki az önkormányzat a 65 év feletti lakosoknak. A legutóbbi adventi élelmiszerosztás után húsvétkor is igyekszik megkönnyíteni ezzel az önkormányzat az idősek ünnepi készülődését.

Hagyománya van már annak, hogy a kerület polgármestere a nagyobb ünnepek előtt felkeresi a kerületben működő idősek otthonát, ahol köszönti az ottlakókat és személyesen vesz részt a nyugdíjasoknak összeállított ajándékcsomag átadásában. Az intézményben ilyenkor mindig nagy a készülődés, s esetünkben az ünnepi hangulatot már az is jelezte, hogy közös éneklés hangjai nyújtózkodtak ki az épület ablakain.

Nagyyhéten

Amikor Ughy Attila köszöntötte az otthon lakóit, hangsúlyozta, hogy nem csupán abban kedveztek a már jól bejáratott gyakorlat szerint az ott élőknek, hogy házhoz vitték az önkormányzat ajándékát, hanem abban is, hogy nekik másfajta fogyasztási cikkekkel töltötték meg a csomagot.

Úgy gondoltuk, hogy az idősek otthona lakóinak olyan tartalommal töltjük meg a csomagot, amely cikkeket közvetlenül fel tudnak használni, elkészítésükhöz vagy igénybe vételükhöz nincs szükség konyhai eszközökre. Szeretnénk a húsvétot, a nagyhetet kellemessebbé, kicsit olyanná tenni, mint amilyen akkor volt, mint amikor az itt élők még saját háztartást vezetve készültek a húsvét megünneplésére – tette hozzá a polgármester.

Tavaszi vers

Az idősek otthona lakói nevében Stifft Pálné köszönte meg az ajándékokat, aki egyúttal elszavalta Csukás István Tavaszi vers című költeményét. Erzsi néni elmondta, hogy hetedik éve lakik az idősek otthonában, ahol ő látja el a helyiek képviseletét. Minden hónapban van itt az önkormányzati képviselőnek fogadóórája, amikor meghallgatja a lakók kívánságait. Így kerültek például padok az Alacskai útra, vagy ilyen módon született akadálymentesítés is az utcában, amely megkönnyítette az itt lakók közlekedését.

A közösségnek

Dámsa Józseftől megtudtuk, hogy a húsvétihoz hasonló ajándékozás hagyománya a kerületben azért alakult ki, mert sokan úgy érezték, hogy a közösségnek az idősekért felelősséget kell vállalnia. A körzet önkormányzati képviselője hozzátette, hogy ugyanez igaz a fiatalokat tekintve is, hiszen iskolakezdéskor hasonló meggondolásból kapnak a gyerekek a kerülettől füzetcsomagot.

Igény szerint

Holové Zsolt elmondta, hogy a korábbi gyakorlat szerinti egységes ajándékcsomagok megváltoztatásának igénye néhány évvel ezelőtt merült fel. Az önkormányzat humánszolgáltatási irodavezetője szerint akkor nyilvánvalóvá vált, hogy a hagyományos élelmiszercsomagokkal az idősek otthona lakói nem igazán tudnak mit kezdeni. Itt ugyanis helyben főznek rájuk, így nincs lehetőségük felhasználni például a lisztet, a tésztát és a krumplit sem.

Egy ilyen ajándékozási időszak előtt merült fel, hogy inkább megkérdezik az illetékeseket, hogy milyen árucikkekre lenne inkább igényük. Ettől kezdve előre leegyeztetve annak alapján, amit a lakók igényként összeírnak, összeállítják a csomagokat és kiszállítják a helyszínre, majd ünnepélyes keretek között adják át az itt élű nyugdíjasoknak, akik létszáma jelenleg százharminc fő.

Forrás: bp18.hu/Bodzay Zoltán

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva