Helyben elérhető a demensellátás

Szerző • 2018-04-20 • Egészség, Hírek Helyben elérhető a demensellátás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1119

A demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza az érintett társas életét és teljesítőképességét. Az életkor kitolódásával nagyobb a veszélye a szellemi leépülésnek, amely nagy terhet ró a hozzátartozókra. Fontos az időbeni felismerés.A demensellátásról szervezett fórumot a Somogyi László Szakszolgálat.

Az állapot felismerésének elősegítésére, illetve a demenciával küzdő idősek családtagjainak a tájékoztatására szolgál az a négy alkalomból álló fórum, amelynek első találkozóját április 17-én rendezte meg a Somogyi László Szociális Szolgálat.

Az intézményben 2016 márciusában indult el a nappali demensellátás, amely segít azoknak a családoknak, amelyek vállalják az érintett hozzátartozó otthoni gondozását.

A fórum segítségével is szeretnénk elérni, hogy a kerületben élők értesüljenek erről a szolgáltatásról. Sokan hallottak már róla, de nem tudják pontosan, hogy mit is jelent, illetve hogy mivel kell szembenézniük, mi is az a demencia – mondta Bálint Ramóna intézményvezető.

Az első alkalommal magával a demencia fogalmával, a főbb tünetekkel, az első jelekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők. A nappali demensellátás vezetője, Szalóczi Angéla elmondta, hogy az időben felismert demencia esetén – enyhe és középsúlyos állapotban – tud segíteni a szociális szolgálat.

A demencia nem betegség, hanem egy romló mentális állapot. Van, amikor az Alzheimer-kór okozza, de más oka is lehet, örökölhető is, és bár általában a 65 éven felülieket érinti, nem velejárója az öregedésnek, és létezik fiatalkori demencia is – foglalta össze Szalóczi Angéla.

A következő, május 17-i fórumon dr. Horváth Mária neurológus, pszichiáter főorvos a gyógyszerezésről beszél. Június 5-én a mindennapokról, az otthoni demensápolásról lesz szó, a június 13-i zárónapon pedig az érdeklődők megismerhetik a Somogyi szolgálat (1181 Kondor Béla sétány 17.) demensrészlegét.

A fórumokra jelentkezni Szalóczi Angélánál lehet a 06-20-405-6626-os telefonszámon hétköznapokon 8 és 15 óra között, vagy e-mailben a szaloczi.angela@somogyi18.hu címen.

bp18.hu, P.A.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva