Hetedszer csöngettek be az akadémián

Szerző • 2015-10-06 • Hírek, Oktatás Hetedszer csöngettek be az akadémián bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1419

A hetedik szemeszter kezdődött meg a XVIII. kerületi Nyugdíjas Akadémián, de előtte a legaktívabb hallgatók bemelegítésként közös kiránduláson vehettek részt. Részletes program a cikkben, október 10-én a görög filozófia csodás világában kalandozhatnak nyugdíjasaink!

A nyugdíjasok nosztalgiavonattal utaztak szeptember 11-én a Nyugati pályaudvarról a festői szépségű Dunakanyarba. A kirándulás résztvevői a villanymozdony vontatta, de muzeális kocsikból álló szerelvényen megismerkedhettek a „boldog békeidők” vasúti utazásának hangulatával. A szervező önkormányzat képviseletében részt vett a kiránduláson Ughy Attila polgármester és Lévai István Zoltán alpolgármester is.

Az előadásokat mindig szombati napon tartják, reggel 9-kor kezdődnek.

A Nyugdíjas Akadémia előadásai
– A görög filozófia szerepe alapvető fogalmaink kapcsán (Pais István): október 10-én
– Az iszlám jelene (Udvarvölgyi Zsolt): november 7-én
– Gyakori balesetek, sérülések és a kezelésük (Nemes György): november 14-én
– Mire ügyeljünk az interneten? (Soós Andrea Klára): november 21-én
– Ugranak a „kistigrisek”? (dr. Jászberényi József): november 28-án
– PCSK9 a koleszterinszint kezelésére (dr. Nagy Károly, a balatonfüredi szívkórház nyugalmazott igazgatója): december 12-én

A polgármester a vonaton hangosítón keresztül köszöntötte a szeniorhallgatókat, majd érdekességként elmondta, hogy ez Magyarország első vasútvonala, amely 1846. július 15-én nyílt meg, s ma is összeköti Budapestet és Vácot. A 33 kilométeres távolságot akkoriban 59 perc alatt tette meg a vonat, amiben benne volt a dunakeszi állomáson tartott tízperces pihenő is.

Közös élmények

A nyugdíjasok Nagymaroson felkeresték a környék nevezetességeit, gyönyörködtek a festői szépségű tájban. A kellemes élményekkel teli kirándulás jó alkalom volt arra is, hogy megbeszélhessék, ki melyik programon vett részt, milyennek találta azt, és mindjárt javaslatok is elhangzottak arra, hogy milyen kurzusokra érdemes jelentkezni, milyen előadásokat tanácsos meghallgatni az ősszel.

Mielőtt becsengettek

Dr. Jászberényi József, a Zsigmond Király Főiskola (ZSKF) intézményvezetője Nagymaroson találkozott a szeniorhallgatókkal.

A tanfolyamok októberi időpontjai
– Angol nyelvtanfolyam, 1. szint (Kaszap Réka): 2-án és 30-án 11–14.30 óráig
– Angol nyelvtanfolyam, 2. szint (Szilassy Eszter): 9-én 11.30–15 óráig
– Angol nyelvtanfolyam, 3. szint (Szilassy Eszter): 9-én 15–18.30 óráig
– Angol nyelvtanfolyam, 4. szint (Szilassy Eszter): 10-én és 28-án 11.30–15 óráig
– Angol nyelvtanfolyam, 5. szint (Szilassy Eszter): 10-én 15–18.30 óráig
– Geopolitika (dr. Jászberényi József): 17-én 11.30–15 óráig
– Mai magyar társadalmi problémák (dr. Jászberényi József): 2-án és 30-án 11.30–15 óráig
– Étkezéstörténet (dr. Jászberényi József): 2-án és 30-án 15–18.30 óráig
– Világhírű magyar utazók (Udvarvölgyi Zsolt): 2-án és 30-án 16–19.30 óráig
– Vallástörténet (Udvarvölgyi Zsolt): 16-án 16–19.30 óráig
– Feng shui (Pető Katalin): 2-án 15.30–19 óráig
– Orosz nyelvtanfolyam, kezdő (dr. Kovács Géza): 10-én 11.30–15 óráig
– Orosz nyelvtanfolyam, haladó (dr. Kovács Géza): 10-én 15–18.30 óráig
– Jobb agyféltekés rajz (Berta Szilvia): 12-én, 13-án és 14-én 11–17 óráig

A következő félév újra számos, bizonyára nagy érdeklődésre számot tartó előadás-sorozattal, illetve 16 tanfolyammal indul – mondta. – Újdonságként feng shui és világhírű magyar utazókról szóló tanfolyammal színesedik a paletta. Először indul „ügyintéző” kurzus is. Ezen segítséget kapnak az érdeklődők ahhoz, hogy miként kell kérelmet, kérvényt kitölteni, illetve egyéb hivatalos ügyeket intézni az önkormányzatnál vagy a különféle szolgáltatóknál – nemcsak papíralapon, hanem elektronikusan is. Természetesen folytatódik a mai világban való hatékony eligazodást segítő, napjainkban különösen aktuális, nagyon sikeres geopolitikai előadás-sorozat. A nyelvtanfolyamok közül az angol nyelv oktatása már öt szinten folyik, az oroszé pedig kezdő és haladó csoportban.

nyugdijasak_bent

A főiskola vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy a Zsigmond Király Főiskola szociológusai az önkormányzat megbízásából felmérést, úgynevezett szociális térképet készítenek arról, hogy miként él Pestszentlőrinc-Pestszentimre lakossága, s milyen problémái vannak. Végül kiemelte: a ZSKF szeniorképzése jelenleg 21 helyszínen folyik, több mintegy 3500 hallgatóval.

Új félév, új tanfolyamok

Port Tivadarné, a Nyugdíjas Akadémia kerületi koordinátora elmondta, hogy az első félévre 197 tanulni vágyó nyugdíjas töltötte ki a jelentkezési lapot. A tizennégy tanfolyamra 502-en iratkoztak be. (Számos hallgató nemcsak egy, hanem több tanfolyamon is részt vesz.)
A szeptember 26-i megnyitón Ughy Attila köszöntötte a hallgatókat, és örömét fejezte ki, hogy sokan érdeklődnek a több újdonságot is tartalmazó programok iránt. A polgármester ezekről részletesebben is beszélt, majd elmondta, hogy hamarosan megkezdődik a tanácsterem már nagyon aktuális gépészeti és belső átalakítása

Az előadásokat, a tanfolyamokat ezért máshol fogják tartani, de a hallgatókat időben értesítik az új helyszínről. A 2015/16-os tanév első előadását Megújuló városaink – megújuló jövőnk címmel Jászberényi József tartotta szeptember 26-án, a polgármesteri hivatal tanácstermében. Az előző napon pedig nagy érdeklődéstől kísérve indult el a feng shui tanfolyam.

Az előadások és a tanfolyamok az állandó XVIII. kerületi lakcímmel rendelkező 50 év fölötti lakosoknak ingyenesek.

bp18.hu, Fülep Erzsébet

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva