Hetvenpontos járványügyi intézkedési tervet kaptak az oktatási intézmények

Szerző • 2020-08-18 • Hírek, Oktatás Hetvenpontos járványügyi intézkedési tervet kaptak az oktatási intézmények bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva251

A közoktatási intézmények vezetői megkapták a következő tanévre vonatkozó járványügyi protokollt, amely mintegy tizenegy témakörben és hetven pontban határozza meg az óvodák, iskolák teendőit. A protokoll részletes útmutatást ad a tanévkezdéshez szükséges takarításra és fertőtlenítésre. A protokoll kitér továbbá a kézmosás, a távolságtartás, a maszkviselés iskolán belüli szabályaira, a rendezvények megszervezésére, az étkeztetésre, valamint az egészségügyi szempontból biztonságos környezet kialakítására.

Külön fejezet foglalkozik a kollégiumi elhelyezésre vonatkozó speciális szabályokkal. Ezzel kapcsolatban kiemelték, hogy a külföldről hazatérő kollégiumi tanulók esetében az érintettek tesztelését az állam térítésmentesen biztosítja.

Az intézkedési terv értelmében, ha valamelyik köznevelési intézményt közvetlenül érintő megbetegedés történik, az Emmi és az NNK a területi népegészségügyi hatósággal közösen megvizsgálja, hogy milyen intézkedés szükséges az adott intézményben.

Egyedi, intézményre vonatkozó döntést az operatív törzs hozhat, amelynek egyik formája lehet a tantermen kívüli, digitális munkarend elrendelése. A további népegészségügyi döntéseket a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az érintett szervezetek hozzák meg és hajtják végre.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy „a protokoll módosításig vagy visszavonásig marad érvényben”, bevezetéséről és alkalmazásáról az intézményvezető köteles gondoskodni, a fenntartó feladata pedig a megvalósítást ellenőrizni. A protokollt a járványügyi helyzet alakulásától függően, a tapasztalatok figyelembevételével lehet módosítani, a módosításról az intézményeknek részletes tájékoztatást ígérnek.

A protokoll teljes szövegét a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tette közzé a Facebook-oldalán!

Forrás: MTI/index.hu

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva