Hittel telve, jóakarattól vezérelve érkezett atya és lelkész

Szerző • 2015-09-19 • Hírek, Közélet Hittel telve, jóakarattól vezérelve érkezett atya és lelkész bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2309

Új lelkésze van a pestszentimrei református gyülekezetnek, Hajdú Bálint Kadosa személyében, s új plébánosa a pestszentlőrinci Mária Szeplőtelen Szíve római katolikus plébániának, Szabó József László személyében. Őket kerestük meg.

Elsőként Szabó József Lászlót, a katolikus templom 62 éves plébánosát kérdeztük.

Kérem, beszéljen röviden eddigi papi életútjáról!

– Az első harmada igencsak mozgalmas volt. Ifjúsági lelkipásztorként kezdtem, majd a jezsuita rendbe léptem, és a képzés után öt évig az akkor induló miskolci Jezsuita Gimnáziumban voltam igazgatóhelyettes, de mivel plébániai életre vágytam, egyházmegyei szolgálatra jelentkeztem. A második harmad Dunakeszin telt el. Itt a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen kánonjogászi képesítést szereztem, s több mint másfél tucatnyi könyvem jelent meg. E mellett egy romjaiban lévő plébániát és egy agglomerációs plébániai életet is felépítettünk. Most kezdődött el papi életem harmadik harmada, amelyet még inkább az Istenre figyelve szeretnék megélni.

Hitünk tanának átadása

Igaz, kevés időt töltött még el a kerületben, de azért megkérdem: milyenek az első benyomásai?

– Kulturált, vallásilag érett közösségbe érkeztem. Jólesett a szeretet és a bizalom, amellyel fogadtak. Azonban megdöbbentett az iskolai hittanosok alacsony létszáma. Talán nem jut el kellőképpen a lehetőség felkínálása és a hittan mibenlétének feltárása a szülők felé. Ferenc pápa is megfogalmazta: nem nyitnak a katolikusok kellően a lelkileg rászorulók felé. Gondolok a gyermekeiket egyedül nevelőkre, az életben átmenetileg hajótörést szenvedettekre. Talán nem jut el kellőképpen a szülők felé az az üzenet, hogy milyen csodás világ nyílik meg a gyermeke számára a hittannal. Olyan lelki fogódzók birtokába jut, amelyek szükségesek a sokféle lelki veszélynek kitett ember számára.

Milyenekre gondol?

– A migráns kérdés és annak megoldása mélyen foglalkoztatja az Egyházunkat, főleg Ferenc pápa drámai felhívásai után. Be kell látni: új kihívások előtt állunk. A hittan mindezen összefüggésből eredően is, nem ismeretanyag átadása, hanem az élet alapjainak a feltárása, és a megtartó közösségek újraaktiválása. Hitünk tanának az átadása szép feladat.

plebanos_bent

A figyelés szabálya

Mintha már hosszú ideje itt lenne, úgy beszél…

– Pedig a plébánosok számára fontos szabály: fél évig csak figyelj, ismerkedj a helyi szokásokkal és adottságokkal, s csak ezt követően változtass! De csak ha indokolt, lépésről-lépésre. De van egy generálisabb szabály is: analizálj tárgyilagosan, okoskodj ésszel, válaszd a jobbat és cselekedj mindig szeretettel.

Ez akár a hitvallása, a „jelszava” lehet ezen a plébánián.

– Igen, de azért a figyelés szabályát nem adom fel.

A szomszédból jöttek

A 33 éves Hajdú Bálint Kadosa augusztus 20-tól szolgál a kerületben, mint református lelkipásztor. A júliusban nyugállományba vonult Orbán Kálmán helyét vette át a Nemes utcában. Egyelőre a kerület és a gyülekezet megismerésével tölti a napjait az új lelkész, bár elmondta azt is, hogy nem messziről jöttek.

– A feleségemmel, Erzsébettel és a gyermekeinkkel, Kristóffal és Ábrissal augusztus végén érkeztünk. Bár közvetlenül mindketten a szomszédos tizenhetedik kerületből származunk – a hasonlóan kertvárosi hangulatú Rákoscsabáról -, az utóbbi éveinket, lelkészi szolgálatom okán a belvárosban töltöttük. A „szűk” belvárosi kerület után felüdülés volt ide költözni, ebbe a szép városrészbe.

Kedves gyülekezet

Elmondta a lelkész, hogy a gyermekei máris felfedezték a számukra legfontosabbat, a központban található játszóteret, de napról napra egyre jobban megismerik Pestszentimrét.
A lelkészre és a feleségére azonban természetesen más feladatok várnak.

– Nem az újonnan érkezett udvariasságával mondom, de az első benyomásaim alapján kedves gyülekezet ez, nyílt, együttműködő emberek fogadtak bennünket. Sok-sok barátságos, tettre kész testvér. A tapasztaltak alapján merem hinni, hogy a nagy feladatok sok örömet is rejtenek magukban, és közösen be tudjuk tölteni azt a küldetést, amit Isten e helyen bízott ránk.

Ide is jusson néhány

Arra a felvetésre, hogy miket tart a legfontosabb feladatoknak, egy lelkipásztor könyvében olvasható gondolattal válaszol.

-Minden reggel így imádkozom: Uram, tudom, hogy ma is nagy dolgokat fogsz véghez vinni a világban, kérlek, engedd, hogy ezek közül valaminek én is a részese lehessek. Hétköznapi szavakkal megfogalmazva, azon fáradozom, hogy elvégezhessük azt a munkát, ami lelkészként az én részem, s hogy a sok tett közül, amit Isten napról-napra véghezvisz a világban, ide Pestszentimrére is jusson néhány.

bp18.hu, Róth Ferenc

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva