Hivatalosan is beköszöntött a tavasz

Szerző • 2021-03-21 • Hírek, Könnyű Hivatalosan is beköszöntött a tavasz bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva42

Csillagászati szempontból – hivatalosan – március 21-én köszönt be a tavasz, ugyanis ezen a napon a Nap az Egyenlítő magasságában halad át az égen, sugarai merőlegesek a föld forgástengelyére, keleten kel és nyugaton nyugszik, a nappalok, valamint az éjszakák hossza az egész bolygón egyenlő. Innen ered a neve a „napéjegyenlőség” is.

Mi általában naptár szerint március elsejére tesszük a tavaszt, de valójában mind a kettő megoldás helyesnek mondható. A kínaiak a keltákhoz és rómaiakhoz hasonlóan február elejétől számítják, vagyis a tavasz félidejébe eső napéjegyenlőségi napot az évszak csúcspontjaként ünneplik. A népi hiedelmek szerint március 21-e Nursiai Szent Benedek napja, amelyből kiderülhet, hogy milyen időjárásra számíthatunk az elkövetkező hetekben és hónapokban. Ha esetleg villámik és dörög az ég, akkor száraz lesz a nyár, míg ha a 3 nap alatt, azaz 18-tól 21-ig viszonylag meleget tapasztalunk, akkor forró időjárásra számíthatunk. A néphit szerint az e napon szentelt fokhagyma minden bajban hasznos segítség lehet.

Forrás: femcafe.hu

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva