Alakítsuk együtt a teret! Milyen legyen kedvenc parkunk?

Szerző • 2014-09-01 • Egyéb, Fejlesztések, Hírek, Közélet Alakítsuk együtt a teret! Milyen legyen kedvenc parkunk? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2084

TÉR_KÖZ Kossuth tér megújítása.
A TÉR_KÖZ fővárosi városrehabilitációs pályázaton 2013. szeptemberében támogatást nyert a Kossuth tér megújításának koncepciója.

A mai Kossuth tér az – 1910-ben még piac területnek szánt – területen az 1929 februárjában a község akkori vezetősége által meghirdetett tervpályázaton nyertes Rerrich Béla műépítész tervei alapján került kialakításra. A teret északi és nyugati irányból főként központi/intézményi funkcióval bíró épületek határolják közvetlenül és közvetve. Így az Új Tündérkert Étterem Nosztalgia Kávéház és Cukrászda, Sztehlo Gábor Gimnázium, Evangélikus és Református templomok, a Thököly út mentén a Zsebők Zoltán Szakrendelő, Szabó Ervin Könyvtár, Karinthy Frigyes Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, Sportcsarnok. Déli irányból a Kerület egyik ütőerét jelentő Üllői út a park határoló egysége.

latvany_ulloi_kicsi.470

A tér jelenleg ünnepi rendezvények helyszínéül, az iskolába menő vagy hazatartó fiatalok találkozó-, a környéken lakó kismamák sétáló helyéül, lakosok pihenőkertjéül is szolgál, de időnként láthatunk a futásnak, biciklizésnek hódoló embereket is áthaladni a parkon.

latvany_kossuth_kicsi.470

Jelen állapotában a Kossuth tér – a (155 422) hrsz-ú ingatlan – környezetétől négy utca által elválasztott közterület. A cél, hogy a tér szigetszerű léte megszűnjön és egy élő, használható térkapcsolatokkal rendelkező, XXI. századi követelményeknek megfelelő városi park jöjjön létre. A megújuló tér a szomszédos intézményekhez és azok életéhez (iskola és egyházi intézmények) kapcsolódjon.

Kossuth_ter_sagra_koncepció_uj_2013_12_06.470

Önön is múlik!
SZAVAZZA MEG ÖN, hogyan nézzen ki a parképület homlokzata! 

A tér fejlesztésére 2011-ben kiírt országos szabadtér-építészeti ötletpályázaton nyertes terv alapján került kidolgozásra a fővárosi TÉR_KÖZ pályázatra beadott koncepció. A lakosságtól és a helyi intézményektől begyűjtött véleményeknek megfelelően mára a terv többször átdolgozásra került. A tervezők által készített koncepciót a helyi származású grafikusművész, Kondor Béla grafikája ihlette, a tér egyedi berendezésében visszaköszönnek a Kondor-grafika ihlette elemek.

feldhaus_697_2.470

A projekt keretében első ütemben a park Üllői út felöli része – a hősi emlékmű és környezete – újul meg. A „járhatatlan” gyöngykavics burkolat helyett a sétautak szilárd burkolatot kapnak, a többszintű növényállomány megújul, a park szabadterei – a hely szellemét megőrizve – minőségi megújuláson mennek át. A park északi oldalán az intézmények előtti teresedések rendeződnek. A parkban automata öntözőhálózat kerül kialakításra és a parkhoz tartozó funkciókat kiszolgáló pavilonépület kerül elhelyezésre. Az épületben nyilvános illemhely, a szabadtéri eseményekhez, színpadhoz kapcsolódó raktárhelyiség, egy kávézó és egy közösségi galériahelyiség kerül elhelyezésre. A közösségi galériát a környékbeli iskolák, gimnázium diákjai alkotásaik bemutatására közösségi térként használhatják.

nelissen_maasten_2.470

A projekt keretében közösségfejlesztő programok, lakossági bevonással megvalósuló fa-bútor workshop, iskolák által művelt közösségi fűszerkert kerül megvalósításra. A megújítás folyamatát rendezvények kísérik 2014. őszétől 2015. tavaszáig.

feldhaus_691_2.470

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva