Hogyan viselkedünk, hogyan viselkedjünk

Szerző • 2017-10-08 • Hírek, Közélet Hogyan viselkedünk, hogyan viselkedjünk bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva341

A mindennapi élet viselkedési normáiról, az egymás közötti kulturált kommunikáció fontosságáról tartott előadást Görög Ibolya protokollszakértő a Pátria Páholy Egyesület meghívására a Városháza Dísztermében.

Görög Ibolya 1987-től 1999-ig dolgozott a Miniszterelnöki Hivatal Protokoll Főosztályán, 1992-től protokollfőnökként szervezte a kormány hivatalos rendezvényeit. A Parlament korábbi protokoll szakértőjeként számtalan kormányküldöttség, és sok híresség fogadását készítette elő. Többek között Károly herceg, Kalkuttai Teréz anya, Michael Jackson és a vak énekes, Stevie Wonder is a gondjaira volt bízva.

A Díszteremben elsősorban arról beszélt, hogy mennyire fontos az udvariasság a hétköznapokban, és egy-egy ember nem megfelelő viselkedése folytán, milyen könnyen általánosítjuk például egy korcsoport tulajdonságait.

Ezek a mai fiatalok! Szoktuk mondani mi, idősebbek. Pedig nincs igazunk, hiszen például a köszönés, a kulturált beszélgetés, viselkedés nem életkor-, hanem személyfüggő – fogalmazott Görög Ibolya. – Kőbányán élek egy tízemeletes panelházban, és azt tapasztalom, hogy az ott élő emberek alapvetően köszönnek egymásnak, kortól és nemtől függetlenül, sőt beszélgetnek is egymással, és kibeszélik azt, aki barátságtalan, vagy nem köszön.

A protokollszakértő elmondta, hogy hivatásából adódóan, de hétköznapi emberként is igyekszik a környezetét rávezetni a megfelelő viselkedési normákra, és úgy véli, hogy ezt bárki megtehetik egy kis odafigyeléssel.

– Ha például valaki csúnyán beszél, rendszeresen a „b”-betűs szóval fejezi ki magát, akkor megtehetjük, hogy a például megfelelő szóval visszakérdezünk. Például: Tényleg elrontottad?

Görög Ibolya életének mindennapjait nagyon sokáig kitöltötte a protokoll, a szigorú szabályok betartása és betartatása. Magánemberként ennyire nem figyel másokat, de azt elárulta, hogy az ápolatlanságot nem szereti, és egy férfinak a cipőjét nézi meg először.

Saját bevallása szerint szinte sportot űz abból, hogy szeressék, éppen ezért, ha kritizálni akar, akkor is a jóval kezdi és azon keresztül hívja fel a figyelmet a hibára.

bp18.hu, P.A.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva