Hős vagy kalandor?

Szerző • 2019-03-18 • Hírek, Közélet Hős vagy kalandor? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva952

A pestszentimreiek a hagyományoknak megfelelően a Bányai Júlia-emléktáblánál emlékeztek meg 1848–49 eseményeiről.

Már az is elég bizarr, ha valakinek az életrajzában ez áll: született Vízaknán, meghalt Kairóban. E tények is színes életútról tanúskodnak, de ha beleásunk abba a nem túl bőséges életrajzi anyagba, amely Bányai Júlia történetét meséli el, egészen biztosan tátva marad a szánk.

Egy különös élet

Nem Pestszentimre az egyetlen hely ebben az országban, ahol Bányai Júlia annak ellenére kapott emléktáblát, hogy nincs helyi kötődése: avattak táblát a tiszteletére Makón, iskola viseli a nevét például Baján és Kecskeméten. Személyisége, életútja, rendkívüli vállalása bárki érdeklődését felkelti, a hazájáért tett szolgálata pedig példaértékű.

Sokan ismerik Mulan, a bátor kínai lány történetét – hiszen a Disney sikeres rajzfilmet is készített belőle –, aki egy korábbi háborúban megsebesült apja helyett állt be férfiruhában a hadseregbe, és sikereket ért el. Hasonló vállalást tett Bányai Júlia, aki 1848-ban meghalt férje nevén és irataival csatlakozott a szabadságharcosokhoz. A Magyar Életrajzi Lexikon szerint Kolozsvárnál tisztként szolgálva fedezte a magyar csapatok visszavonulását. Más források alapján, mivel kiválóan beszélt franciául – táncosnőnek kiadva magát – hírszerzőként dolgozott az orosz és osztrák csapatoknál. 1850-ben Törökországba menekült, onnan hazatért, de egy leleplezett összeesküvés után végleg el kellett hagynia Magyarországot. Így jutott Kairóig.

Imreiek ünnepe

A pestszentimreiek 17 éve emlékeznek március 15-re saját ünnepséggel, 2012 óta Bányai Júliának a városrész központjában felavatott emléktáblájánál. Az idei eseményen Ódor Katalin, a Pestszentimrei Közösségi Ház igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, és Herpainé Ábrányi Dóra, a Zöld Liget Óvoda vezetője mondott ünnepi beszédet. A műsorban Koczka Andrea, a Dohnányi Ernő Zeneiskola művésztanára citerázott és énekelt 1848-as dalokat. A díszőrséget a Dabasi Hagyományőrző Honvédtüzér Alapítvány tagjai adták. Az önkormányzat nevében Lévai István Zoltán alpolgármester, dr. Molnár Ildikó címzetes főjegyző és Bauer Ferenc önkormányzati képviselő koszorúzott.

bp18.hu, K.Gy.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva