Hőségriadó!!

Szerző • 2014-07-17 • Egészség, Hírek Hőségriadó!! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1748

Péntektől riasztást rendelt el az országos tiszti főorvos. Mit tehetünk?

A tartós kánikula miatt péntek 0 órától vasárnap éjfélig hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé.
Az egyre melegebb éjszakák következtében a napi középhőmérséklet pénteken főleg az Alföldön és a nagyvárosokban, szombaton és vasárnap másutt is egyre többfelé meghaladja a 25 Celsius-fokot, így az országos tiszti főorvos által elrendelhető három fokozat közül most a másodfokú intézkedés lép életbe.

Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjon a tűző napon, vegye igénybe a hűtött helyiségeket, védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítményekkel.

A hétvégén nagyon meleg lesz!
Országosan 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet, s a nagy városokban még melegebb lehet. A maximumhőmérséklet akár 33-35 fokot is elérhet, és éjszaka is 20-22 fok körüli meleg lesz.

melegrekordok, mti

2007 óta ezen a héten – július harmadik hetében – minden évben el kellett rendelni a hőségriasztást.
Fontos hűteni a testhőmérsékletet!
Ajánlott hűvös helyen, légkondicionált helyeken tartózkodni. A ventillátor is hasznos lehet, de – emelte ki a főigazgató-helyettes – 35 fok felett az sem hatásos, mivel a meleg levegőt forgatja, és hozzájárul a szervezet kiszáradásához is.

Folyadékot: duplán
Mint mondta: az egyébként ajánlott napi 1,5-2 liter folyadékon felül még legalább ugyanennyit, sportolóknak és fizikai munkát végzőknek pedig ennél is több folyadékot kell fogyasztaniuk, lehetőleg ásványvíz, illetve tiszta gyümölcs-, vagy zöldséglé formájában.
A tömény alkohol és a cukrozott szénsavas üdítő nem ajánlott.

kánikula mti

A hőség miatt veszélyeztettek közé tartoznak az idősek, a szív- és érrendszeri, a légzőszervi és az anyagcsere-betegségben szenvedők, továbbá a cukorbetegek, a túlsúlyosak és a gyermekek.

Az autóval közlekedők vigyenek magukkal megfelelő mennyiségű folyadékot. Az allergiások menet közben ne nyissák ki az ablakot, mert a nagy melegben a gyomnövények pollenkoncentrációja is megnő.

Várhatóan az UV-sugárzás is nagyon erős lesz. Emiatt is fontos, hogy 11 és 15 óra között mindenki tartózkodjon hűvös, árnyékos helyen. Ajánlott továbbá széles karimájú kalap és UV-szűrős napszemüveg viselése.

bókay strand

 

A hőség miatti figyelmeztetés az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul, így a kánikula miatt egy egész napra vonatkozóan “csak” figyelmeztetés lehet érvényben.

A országos tiszti főorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon a napi középhőmérséklet eléri a 27 fokot. Ez az erről szóló kormányrendelet szerint rendkívüli időjárási helyzetnek számít, és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

MTI

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva