HULLER70: Töredék gondolatok, képekben

Szerző • 2014-06-30 • Hírek, Könnyű, Kultúra, MűvészetHozzászólások (0)1468

Itt a nyár, de ilyenkor nem csak testünknek, hanem lelkünknek is sütkéreznie kell, és szüksége van feltöltődésre. Kiváló célt szolgál erre Huller Ágoston képzőművész Töredék gondolatok, gondolat töredékek címmel rendezett tárlata, amely még ebben a hónapban megtekinthető a Lőrinci Nagykönyvtárban.

„A képeimben rejlő lehetőségeket fejlesztem tovább…”

A nonfiguratív művészetet kevésbé ismerők, sokszor foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy mit is akart láttatni a művész? Mit érezhetett vagy gondolt, amikor készítette az elsőre talán kevésbé érthető alkotást? Pedig a legtöbbször mély és magasztos érzelmek inspirálják a művészt, amelyet nem lehet pusztán szavakba önteni. Egy ilyen alkotás nézésekor saját belső világunk kezd dolgozni bennünk, így a végén megérthetjük  a művész valódi mondanivalóját.

Az idén 70 éves mester is művei által osztja meg érzéseit, gondolatait és vallja: „Ahogy elindul egy gondolat formálódik a mű, aztán a végén kialakul és már mást is mond. Ez az alkotás.”

14 Haiku 8. 50x40 cm 2014 e-mail

„Amikor a gondolatokat az ember egymás mellé teszi, attól az még nem lesz egész, nem is kész. Viszont megmaradhat töredékként, amit a későbbiekben beépíthet a művész a következő munkájába, a harmadikba, negyedikbe és így tovább. A gondolat végül valami módon kiteljesedik” – nyilatkozta Huller Ágoston a megnyitón.

“Az arra adandó válaszok java része, hogy miért is fest az ember – jól fésült frázis. Mintha nem is arról szólna az alkotási folyamat, hogy a már meglévőkhöz a szubjektum csak akkor tud hasznosan hozzátenni, ha a kifejezés szabadsága által emelt korlátait felismeri.”

12 Haiku 7 50x40 cm. 2014_e-mail

Huller Ágoston az 5KOR képzőművészcsoport vezetője. Az általános és középiskoláit Pestszentlőrincen végezte. 1968-ban szerezte meg művésztanári oklevelét. Ez évtől a Magyar Népköztársaság Képzőművészeti Alapjának (ma Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete) és a Fiatal Képzőművészetek Stúdiójának tagjaként szabadfoglalkozású képzőművészet. Mint képgrafikus a Képcsarnok Vállalaton keresztül juttatta kereskedelmi forgalomba rézkarcait, linóleum metszeteit.

Emellett könyvkiadók grafikai megbízásaival is foglalatoskodott. A kereskedelmi és reklámgrafikával már főiskolai évei alatt kapcsolatba került, mely kapcsolat 1974-tõl vált meghatározóvá életében, amikor a Budapest Grafika Alkotóközösség tagjai közé hívta. 1992-ig, -az alkotóközösség megszűntéig- kereskedelmi és propaganda kiállítások, gyártmánykatalógusok, csomagolások tervezése tartozott fő érdeklődési körbe. 1986-ban alapító tagja volt a Festészetek Budavár Alkotóközösségének.

Ez időtől kezdve egyre intenzívebben foglalkozik festészettel. 1989-ben rendezi első önálló kiállítását az Astoria szállodában. Következő tárlatára 1993-ban került sor, azóta évi rendszerességgel mutatja be újabb és újabb munkáit, melyek úgy a hazai, mint a határainkon túli magán és közgyűjteményekben találhatóak meg.

A kiállítás megtekinthető: 2014 augusztus 1-ig.

Helyszín: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár XVIII/3. Thököly út 5.

Nyitva tartás: H, Sz, Cs, P: 9-19; K, Szo: 9-14

Pin It

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük