Hurrá Majális!

Szerző • 2018-05-02 • Hírek, Könnyű Hurrá Majális! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1244

Teltházas gépmajális az Új Tündérkert Étteremnél, több mint húszezer látogató a Bókay-kert Rock-Majálisán. Ilyen volt a majális a kerületben.

A májusfa állítás hagyománygyűjteményéből kikívánkozott a szerelmes legény esete. Komoly szándékait egy, a kiválasztott lányka háza elé saját kezűleg felállított díszes májusfával gondolta bizonyítani, majd mindig sikerrel. Hasonló szeretet megnyilvánulás jelképeivé váltak a Bókay-kertben, illetve az Új Tündérkert Étteremnél a kerület lakosságának felállított díszes májusfák és az árnyékában május 1-én megrendezett Rock és Gépmajális. Az udvarlók itt is sikerrel jártak.

A nagyszámú látogató elcsábításának krónikája az Új Tündérkert Étterem, a valamikori Hofherr villa parkjából indult, ugyan is immár tizedik alkalommal idén is itt került megrendezésre május 1-én a Gépmajális. Háziasszonyi szerepében Császár Bíró Lilla köszöntötte a vendégeket, majd Vinczek György, kispesti alpolgármester és kerületünk képviseletében Hunyadi István városigazgató köszöntője követte.

A szervező Hofherr-Dutra Emléktársaság tudta, mitől marad tátva a gyermekszáj, mitől csettintenek a felnőttek. A beindított hazai gyártmányú korabeli traktorok, teherjárművek, haszongépek duruzsolva bizonyították, az akkori szakemberek tudták, nem is akárhogyan, a dolgukat.

Generációs párbeszéd

Családok százai gyönyörködtek a gépmajális kiállított csodáiban. A veterán járművek olyan frissen kőröztek a környező utcákban, mintha most léptek volna le a gyártószalagról. Egy nagypapa lelkesen válaszolt unokája kérdéseire: Papa, te is ilyen traktorral dolgoztál? Papa, neked is volt ilyen kocsid? A papa kihúzta magát, majd büszkén válaszolt: Hát nem a kütyüket nyomogattam álló nap. Ilyen traktorral arattunk, és az öreg Trabant még mindig ott feszít a garázs sarkában.

Az egész napos műsor fellépői között találtuk a Kispesti Művészeti Iskola rézfúvósait, a Tébláb néptáncegyüttest, amely minden kerületi rendezvény egyik fénypontja, és a lengyel vendégművészeket. A múlt tiszteletének jegyében koszorút helyeztek el Hofherr Mátyás emléktáblájánál. Volt délutáni tárlatvezetés és folyamatos gyermekprogramok.

Kertből kertbe

Virágba borított, szemnek kedves környezetben fogadta vendégeit a Rock-Majálist szervező
városgazdás csapat a Bókay-kertben.

A feldíszített májusfa ünnepi hangulatban egyenesedett ki, és már a magasból láthatta a Tébláb Néptáncegyüttes hangulatteremtő, fergeteges előadását, azt a Téblábot, amely a tánc és a társművészetek nyelvén nevelnek emberségre, szeretetre, a múlt tiszteletére.

A Bókay-kert kacskaringós útjai benépesültek, ez alkalommal Róma helyett minden út a nagy színpad felé vezetett. Az átlag életkor még igen alacsony szinten járt, ugyanis, ahogy Szarvas Attila alpolgármester is köszöntőjében mondta: – Nagycsaládosként jó és megnyugtató érzés látni, ahogy tömött sorokban érkeznek gyermekeik kezét szorongató anyukák, apukák, sőt nagyszülők. Legyen ez a majális is a családok ünnepe, melynek szerves része lehet a számtalan gyermekprogram, mutatványosok serege. Már előadásra készen áll a Portéka Színpad társulata. Mit is kívánhatnék? Kerüljön a felejthetetlen események listájára a mai majális, zárta szavait az alpolgármester.

Barangolás az események sűrűjében

Tizenhét év, több tízezer gyermeknéző áll a Portéka Színpad mögött. Élmény gazdag előadásuk a “Törökülésben” címet viselte, amelyet szófogadóan törökülésben követték az apróságok. Az előadás bukéját az interaktivitás csak növelte.

Sokan felfedező útra indultak, ellenőrizvén, mit is kínálnak – ahogy egy lurkó fogalmazott – a kajások. A kínálat valóban A-tól Z-ig terjedt. Így, utólag megállapítható, olyan nem fordult elő, hogy sorban állás nélkül bárki is falathoz jutott volna.

A Városgazda akadémiásainak bemutatóján már élére állt a nagyszámú közönség. A Street Dance csapat produkciója élvezetes, bájos színfoltja a programnak, az önvédelemre hajazó bemutatók magabiztosságot, komoly szakmai munkát igazoló eseménye volt a majálisi műsornak. Nem véletlenül ismertették a kapcsolat felvétel lehetőségeit, várhatóan sokan kedvet kaptak az akadémiai tagsághoz. És ha már kedvességről és bájról volt szó, akkor a SensDance Táncegyüttes előadására is illettek ezek a jelzők.

Biztonság
A Bókay-kert Rock-Majális programját szervező Városgazda Nonprofit Zrt. különleges figyelmet fordított a biztonsági előírásokra. Számtalan biztonságban jártas szakember ügyelt a folyamatos rendre. A szigorodó szabályok előírják a belépő vendégek számolását, amit folyamatosan el is végeztek. A majálist látogatók száma reggeltől zárásig több mint húszezer fő volt!

A Rock-Majális elnevezés tizennégy órától kapott valós tartalmat, köszönhetően a Jump Rock Band-nek is. Derekasan ízelítőt adtak magyar slágerekből, megspékelve ismert külföldi dalok nagyon is odaillő részleteivel, sőt május 1- re, a munkások ünnepére egy “szakszervezeti” dalt, azaz a Beatrice Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás című nótáját is előadták hatalmas nézői kórus kíséretében.

Szemmel láthatóan a rockzene hatására beindultak az ide illő izmok is. A Highland Bastards ír folk-punk nótái egy valóságos dublini pub-ba varázsolták a sörivásban szintén gyakorlott hazai hallgatóságot. Ez a produkció is mozgásra ingerelt.

A következő fellépőről, egy tehetségkutató versenyben ismerté vált Rocktenors formációról kiderült, tehetségükből semmit sem vesztettek.

Elérkezett az izomlazító krémek ideje, nem lehetett büntetlenül végig mozogni egy maratoni hosszúságú rock bulit. Ráadásul a Roy és Ádám Trió előadását is csak az tudta mozdulatlanul kibírni, aki otthon maradt. Mondani sem érdemes, a Trió is számolhatott a közönség kórus lelkes támogatására.

A koncertek velejáró eseménye az át- és beállási idő, egyik zenekar színpadról le-, a másik színpadra felpakol. Az ilyen szünetek sem teltek unalmasan. A vidámparki eszközöknél még hosszabb sorok alakultak ki, a gyermekek mindkét kezébe kedvenc falatok kerültek, és ne legyünk álszentek, apu is pótolta sörkészletét.

Ezek a fiúk sosem fognak megöregedni, mint ahogy a rockzene sem, mesélte egy Lord fejpántot, trikót viselő rajongó. Néhány év híján ötven éve nyomják az élvezetet. Az első Lordos akkordok után már több ezren csápoltak a színpad előtt, mellett és mögött. Parádés előadásuk még mindig tartana, amennyiben nem létezne a csendrendeleti szabály.

bp18.hu, Gönczöl András

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva