Időkép: még mindig káros Budapest levegője

Szerző • 2015-11-03 • Hírek, Közélet Időkép: még mindig káros Budapest levegője bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1398

Hazánk egyik kedvenc időjárás-előrejelző internetes portálja, az időkép.hu kedd délelőtt figyelmeztetett: a nyugodt, szélcsendes időjárásnak köszönhetően jelentősen megnőtt a szálló por koncentrációja a levegőben. Nem változott tehát a helyzet október vége óta, és a helyzet nem is lesz jobb egyhamar.

A jó időnek bizony árnyoldalai is vannak, ennek köszönhető részben, hogy több nagyobb városunkban is egészségtelen a levegő a szálló por magas koncentrációja miatt.

A 100 mikrométernél kisebb porszemcsék már belélegezhetőek, de ezek nagy része az orrban és a szájban elakad, nem jut mélyebbre a légutakban. A 10 mikronnál kisebbek viszont már túljutnak a garaton, a 4 mikron alattiak pedig bejutnak a tüdőbe, ezért veszélyesek. Ezek a természetben is előfordulnak, de csak extrém esetekben (vulkánkitörés, erődtűz). Az emberi tevékenységek közül fő forrásnak a kétütemű motorok és a dízelmotorok üzemanyagának tökéletlen égéséből származó koromszemcsék számítanak (Forrás: wikipedia).

“Pécsen és Budapesten kedd délelőtt a szálló por koncentrációja meghaladta az egészségügyi határérték háromszorosát.” – írták az időképen. Sajnos a helyzet egy ideig biztosan nem javul, hiszen az ország területein megmarad a csendes őszi idő, és egyre nagyobb lesz a köd is, a gyenge szélmozgásoknak köszönhetően.

foto: maszol.ro

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva