Ilyennek képzelték el régen a Parlamentet

Szerző • 2015-09-23 • Hírek, Kultúra Ilyennek képzelték el régen a Parlamentet bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2251

A világ egyik legszebb épületeként is ismert Országházat 1904-re készítették el, tizenkilenc évnyi precíz és kemény munka után. Sokat kellett várni rá, de megérte: a megépítés előtt már száz évvel is voltak kezdetleges látványtervek az épületre, de ezek egy cseppet sem hasonlítottak a Parlament mai közismert alakjára. Ha eddig soha nem képzelt el más létesítményt az országház helyén, most megteheti!

Pollack-féle terv, 1839-1840.

parla4_bnent

Ez az egyik legrégebbi látványterv, ami talán a legjobban tér el a világ harmadik legnagyobb parlamenti épületének számító Országház mai kinézetétől.

parla3_bent

Wilhelm Stier gótikus tervében (1844) már több fantázia van, de szellemi termékét ő nem a Duna-parton, hanem a lipótvárosi Új piac terén (a mai Erzsébet téren) építtette volna fel.

parla2_bent

A pályázaton az egyetlen aszimmetrikus Palóczi Antal nevéhez fűződik. A bírák a térpazarlást és az üléstermek egymástól való túl nagy távolságát kifogásolták.

parla1_bent

Wieser Ferenc a régi Füvészkertbe megálmodott épülete, 1861

Önnek melyik terv tetszik a legjobban, és melyik a legkevésbé?

Forrás: 24.hu / Vincze Miklós

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva