Indul a legszebb konyhakertek versenye

Szerző • 2015-03-16 • Hírek, Közélet, Zöld környezet Indul a legszebb konyhakertek versenye bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva3891

A legszebb konyhakert címért pályázhatnak ismét a kerületi kertbarátok, jelentkezési határidő április 30-a. A tavalyi országos versenyt kerületünk polgára nyerte, így hát rajta, lehet az balkon, mini, zárt- vagy közösségi kert, mindenki ragadjon kis ásót és gereblyét és kertépítésre fel, védjük meg a címet!

Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata, csatlakozva a Kovács Szilvia ötletgazda (Karcag) által létrehozott „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz, meghirdeti a helyi „A legszebb konyhakertek” című programot/versenyt.

Az esemény célja ösztönözni a lakosságot arra, hogy saját, rokonai vagy barátai udvarán, kertjében konyhakertet alakítson ki, azt gondozza, s minél több konyhakerti zöldséget, gyümölcsöt termesszen benne maga és a családja számára.

kertepito_bent

A 2014-es országos versenyt kerületünk polgára, Ruszka János nyerte meg, a díjátadóról szóló cikkünket ide kattintva nézheti meg.

A részvétel feltételei:

– a versenyző a programhoz önként csatlakozik
– rendelkezik saját tulajdonú vagy számára megművelésre átengedett balkonnal, kerttel, udvarral, telekkel, földterülettel, ahol
– konyhakerti zöldségeket/gyümölcsöket termeszt

Nevezési kategóriák:

– Balkon: erkélyen kialakított
– Mini: 10–50 m2
– Normál: 50 m2 felett
– Zártkert 1.: zöldség
– Zártkert 2.: gyümölcsös
– Zártkert 3.: vegyes (zöldség és gyümölcs)
– Közösségi: csoportok, szervezetek által megművelt kertek

konyhakert_bent

Jelentkezési határidő: 2015. április 30.

Jelentkezés módja: a jelentkezési lap kitöltésével és leadásával
Jelentkezési lap kérhető és leadható a Polgármesteri hivatal, környezetvédelmi csoport (1181 Budapest, Üllői út 400.) Jelentkezhet a balkon, kert, udvar, telek, földterület tulajdonosa vagy annak megművelője. Jelentkezéskor, illetve a verseny idején szívesen veszünk fotókat a balkonról, kertről, mert azok segítik a bírálók munkáját. Az országos díjra jelöléshez elengedhetetlenek lesznek a fotók!

Elvárások és egyben a bírálat szempontjai:

1. A kertben minimum 5, az erkélyen/balkonon 5 edényben elhelyezett, 3 különböző konyhakerti növény termesztése folyjon.
2. A növényeket mindenki a saját igénye szerint választhatja meg.
3. A megművelt terület legyen ötletesen kialakított, szép, megfelelően gondozott, gyommentes és egyben hasznos.
4. A kert rendezett környezetben helyezkedjen el.
5. A megtermelt zöldségek/gyümölcsök minősége megfelelő legyen.
6. Vegyszerhasználat esetén kötelező a naprakészen, szabályosan vezetett permetezési napló.
7. Előnyt élvez a komposztálás, az öko/bio módszerek alkalmazása, öntözésnél a csatorna/esővíz használata, a madárbarát kert kialakítása, amelyben található madáretető, madáritató és madárodú. (A kertet madárbaráttá lehet minősíteni – de nem kötelező – a www.mme.hu oldalon található útmutatás alapján.)
8. Külön előny, ha a kertben minél többféle fűszer- és gyógynövény található.

kertepites_bent

Díjazás:

kategóriánként első három helyezés és indokolt esetben különdíjak odaítélése a település szervezésében.

Országos díjazás: a programhoz kapcsolódó „Magyarország legszebb konyhakertje” díjra jelölésre minden kategória első helyezettje lesz jogosult a helyi zsűri külön ajánlása alapján.

Országos díj:
– Bronz kisplasztika – Györffy Sándor szobrászművész (Karcag), Munkácsy- és Magyar Örökség díjas, érdemes művész alkotása
– Oklevél – miniszteri aláírással, amelyet az országos eredményhirdetésen ünnepélyes keretek között Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ad át Kovács Szilvia ötletgazdával.

A kertek megtekintése 2 alkalommal történik (május 1. és augusztus 15. között), előzetes időpont-egyeztetés alapján.

Eredményhirdetés: 2015. november

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva