Indul a TeSzedd! – szemétszedésre fel!

Szerző • 2015-05-13 • Hírek, Zöld környezet Indul a TeSzedd! – szemétszedésre fel! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1242

A TeSzedd! szemétszedési akció keretében szerte az országban „tavaszi nagytakarítást” végeznek az önkéntesek május 15–17. között. Pestszentlőrinc-Pestszentimrén május 15-én két helyszínen dolgoznak majd a szorgos kezek.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre csaknem 40 négyzetkilométeren helyezkedik el, amelynek igen jelentős része zöldterület, ezért is laknak itt szívesen az emberek. Ám ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, szívesen sétáljunk a kerületben, az kell, hogy a közterületek, az erdős részek ne legyenek szemetesek, a lakótársaink ne szabaduljanak meg illegálisan a háztartásukban fölöslegessé vált dolgoktól, építési törmeléktől, zöldhulladéktól.

1teszedd02_bent

Sikeres program

Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósága ötödik alkalommal szervezi meg a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemétgyűjtési akciót a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából. Ennek keretében hazánk idén is csatlakozik a Let’s Clean Up Europe!” (Tisztítsuk meg Európát!) elnevezésű összeurópai kezdeményezéshez.

Mit lehet gyűjteni?
A TeSzedd! akció keretében az építési-bontási törmeléken, veszélyes hulladékon és zöldhulladékon kívül bármi gyűjthető, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető és szállítható a zsákokban. Mielőtt az önkéntesek elkezdik a szemétszedést, a helyi koordinátor rövid tájékoztatót tart a biztonsági előírásokról, arról, hogy mire kell figyelni, hogy senkinek ne essen baja az akció közben.

Az elmúlt években a TeSzedd! program Magyarország legnagyobb, legnépszerűbb önkéntes mozgalmává nőtte ki magát, olyannyira, hogy egy héttel az eredetileg meghirdetett határidő lejárta előtt a szervezőknek korlátozniuk kellett a regisztráció lehetőségét. Már csak a meglévő találkozási pontokhoz lehet csatlakozni egyénileg vagy csoportosan a www.teszedd.hu weboldalon, új találkozási pontok létrehozására nincs lehetőség.

Eszköz lesz elég

Az akció minél zökkenőmentesebb lebonyolításához a szervezők biztosítják a logisztikai hátteret, valamennyi helyi koordinátorhoz megfelelő mennyiségben juttatják el a szemétgyűjtéshez szükséges eszközöket (zsákot, védőkesztyűt, kötözőt), valamint megszervezik, hogy az összegyűjtött és halomba rakott szemeteszsákokat mindenhonnan elszállítsák az azzal megbízott hulladékgazdálkodási közszolgáltatók.

Csúcseredmény

teszedd01_bent

Dömötör István alpolgármester elmondta, hogy az előzetes regisztráció alapján rekordszámú kerületi lakos csatlakozik a TeSzedd! mozgalomhoz. A megadott területek takarítására több csoport is jelentkezett, de ezt a kellemesnek mondható gondot igyekeznek koordinációval megoldani, hogy minél hatékonyabb legyen a munka.

Aki tud, jöjjön!

– Arra biztatok mindenkit, hogy ha kedvet érez hozzá, vegyen részt a szemétszedési akcióban – mondta az alpolgármester. – Szerencsére a környezetünk a tizenöt évvel ezelőtti állapothoz képest sokat javult, de még mindig vannak, akik erdőbe, közterületre viszik a szemetet, zöldhulladékot. Pedig ez utóbbit komposztálhatnák, vagy az önkormányzat ügyfélszolgálati irodájában beszerezhető hulladékzsákba tehetnék, és legálisan elszállíttathatnák.

A park nem szemétdomb!

Az alpolgármester bosszantó példaként említette, hogy a Martinovics teret rendszeresen elcsúfítja a szeméthalom. Az önkormányzat időről időre elszállítja a hulladékot, kirakott tiltótáblát, de semmi foganatja.

Találkozási helyek és időpontok
1. A HungaroControl csatlakozási pontja az Igló utca 33. előtt lesz. Aki erre a találkozási pontra regisztrált, azt május 15-én (pénteken), 9 órakor várják a szervezők.
2. A XVIII. kerületi Polgármesteri Hivatal munkatársai a Közdűlő utcai erdő bejáratánál ugyancsak május 15-én 9 órakor várják az önkénteseket.

Nem értem, hogy egyesek mit gondolnak, amikor a játszótéren, a pihenőparkban teszik le a hulladékot – mondta felháborodottan. – Nagyon remélem, hogy előbb-utóbb tetten érjük az ilyen embereket, mert figyelőszolgálatot állítottunk a környékre. És most üzenem azoknak, akiket ez érint, hogy példás büntetésre számíthatnak!

A kerületi akció

Az idén a HungaroControl Zrt., az ICI Zrt., a Meteo Klinika, a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat és a XVIII. kerületi Polgármesteri Hivatal munkatársai is részt vesznek a szemétgyűjtésben – tájékoztatott Forgács Edit, az önkormányzat környezetvédelmi csoportjának ügyintézője.

A polgármesteri hivatal természetesen ez idő alatt is zavartalanul működik.
Az ügyintéző nyílt találkozási pontként jelölte meg a Közdűlő utcai erdő bejáratát, amelyhez azok is odamehetnek, akik nem regisztráltak a www.teszedd.hu weboldalon. A kerületi akcióról információ kérhető Forgács Edittől telefonon vagy e-mailben: 296-1300/1342, forgacs@bp18.hu.

bp18.hu, Fülep Erzsébet

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva