Ingyen parkolhatnak a zöld rendszámos autók a fővárosban

Szerző • 2015-12-04 • Hírek, Közlekedés Ingyen parkolhatnak a zöld rendszámos autók a fővárosban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1232

Többszörösen is megéri zöld rendszámot igényelni az autónkhoz. A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén elfogadta azt a javaslatot, hogy a zöld rendszámos, vagyis a környezetkímélő gépkocsik Budapest teljes területén ingyenesen parkolhassanak.

Zöld rendszámot a tisztán elektromos, vagy bizonyos hibrid (benzin-, dízel- és elektromos autó) járművek kaphatnak, ha a tulajdonosaik igényt tartanak erre. Hogy egészen pontosan mely járművek esnek bele ebbe a kategóriába, azt a 40/2015. NFM rendeletből tudhatjuk meg. A zöld rendszám kiváltásának ára kb. 8500 forint. A zöld rendszámoknál nem a karakterek színe más, hanem a fehér alapszín változik zöldre.

Az I. kerületi önkormányzat az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett arra, hogy a parkolási szabályozásról szóló közgyűlési rendelet módosítását Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP), az I. kerület polgármestere kezdeményezte. A módosítás célja, hogy a kormány által is jóváhagyott Jedlik Cselekvési Tervben foglaltakkal összhangban segítse az e-mobilitás terjedését, kedvezményeket biztosítson a zöld rendszámmal rendelkező elektromos autóknak.

Felidézték azt is, hogy július elsejétől a magyar szabályozásban is megjelent a környezetkímélő gépjármű fogalma, az ilyen gépjárművek zöld alapszínnel ellátott forgalmi rendszámtáblát igényelhetnek. Az ingyenes parkolási szabályok mellett az egyhangúan elfogadott előterjesztés arra is kitér, hogy a fővárosban elhelyezett elektromos töltőállomásokat a zöld rendszámos gépjárművek csak a töltés idejére és töltés céljára használhatják – közölte az önkormányzat.

Fotó: http://www.soilretention.com/

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva