Integrálás, konfliktusok és megoldások

Szerző • 2014-11-27 • Hírek, Közélet Integrálás, konfliktusok és megoldások bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1008

Gyógypedagógia mindenkinek, gondolkodjunk együtt címmel konferenciát szervezett a SOFI november 25-én a Kondor Béla Közösségi Házban.


Budapest XVIII. kerületi SOFI (SOFI) immár kilencedik alkalommal szervezett konferenciát. Minden alkalommal a sajátos nevelési igényű (SNI) diákok oktatásával, nevelésével, fejlesztésével, illetve ezek nehézségeivel foglalkozott a rendezvény. Ez a helyi kezdeményezés országos ismertségre tett szert, a rendezvényre az egész ország területéről érkeztek gyógypedagógusok.

Az évek során gyakorlattá vált, hogy a közönséggel elégedettségi lapot töltetnek ki, melynek az előző évi összesített értékelése 95 százalékos volt. A gyógypedagógusok úgy vélték, hogy a rendezvény hiánypótló, a gyógypedagógia elszigetelődése ellen és a sajátos problémák megoldási lehetőségeihez jó feltételeket teremt.

A szervezők minden évben kérnek ötleteket, hogy milyen témakörben szeretnének előadást hallani a pedagógusok, gyógypedagógusok. Az idén a két legtöbbek által kért témakörben folyt tanácskozás.

Sum Ferenc gyógypedagógus, közoktatási szakértő, szaktanácsadó, a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete (MAGYE) tanulásban akadályozottak pedagógiája szakosztályának vezetője Az SNI-s gyerekek integrált nevelése-oktatása a gyakorlatban címmel tartott előadást.

Batári Géza, a SOFI igazgatója elmondta, hogy ez a témakör azért is aktuális, mert a XVIII. kerület szinte valamennyi intézménye valamilyen formában részt vállal az integrálásban. Az előadás és az azt követő interaktív beszélgetés lehetőséget teremtett a tapasztalatok megismerésére, cseréjére, a jó gyakorlatok terjesztésére.

Kiss Szilvia Anna, a SOFI pszichológusa a magatartás- és viselkedésproblémákról, az iskola konfliktusokról és megoldási lehetőségeiről beszélt. A családok és az iskola megváltozott funkciója generálta ezt a témát, ami nem csupán a gyógypedagógiai intézményeket érinti, hanem a közoktatás, de akár az óvodai nevelés egészét. A magatartás és viselkedésproblémák, konfliktuskezelés tárgyköre minden szereplőre érvényes. Ezek kezeléséhez kész recepttel nem rendelkezik senki, de a SOFI pszichológusának előadásán olyan új ismereteket kaphattak a résztvevők, amelyek közelebb vihetik őket a nehézségek megoldásához, vagy a beszélgetés során olyan jó gyakorlatot hallhattak egymástól, amely segíthet a problémák kezelésében.

Az országos konferencia évek óta a XVIII. kerületi önkormányzat közalapítványának támogatásával valósult meg.
A szimpóziumot Hományi Tamás Márton, a tankerület igazgatója nyitotta meg, majd Ughy Attila polgármester, a rendezvény fővédnöke mondott köszöntőt.

bp18.hu, Fülep Erzsébet

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva